Sfântul Paisie Aghioritul la București

Cuviosul Paisie Aghioritul a adus în inimile tuturor bucurie și binecuvântare, însoțite de certitudinea că el este prezent în viața fiecărui creștin doritor să-l imite.

Capitala României  a primit ieri, 5 martie 2015, binecuvântarea Sfântului Paisie Aghioritul. Conferința cu titlul „Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul. Mărturia unui ucenic” organizată în Aula Magna a Facultății de Drept l-a adus în inimile sutelor de participanți pe cel care, prin decizia Patriarhiei Ecumenice, începând cu 13 ianuarie a.c., a fost înscris în rândurile sfinților.

Invitați la acest eveniment au fost dl. Athanasios Rakovalis și Pr. drd. Petru Sidoreac.

Desfășurată sub egida Protoieriei Sector 3 Capitală din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor și a Ligii Tinerilor Creștini Ortodocși Români, manifestarea s-a bucurat de prezența Preasfințitului Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a altor personalități din structurile centrale ale Patriarhiei, a clericilor și a maicilor din împrejurimi, precum și a sute de credincioși, care au dorit să fie aproape la o asemenea mărturie personală despre sfințenia unui contemporan.

S-a remarcat o prezență deosebită a enoriașilor Parohiei Zlătari, care au venit aici însoțiți de preoții slujitori, Preot Consilier Nicolae Dascălu și Preot Florin-Ovidiu Constantin, implicați direct în organizarea manifestării.

Inițial au luat cuvântul domnul Alexandru Costin, președintele L.T.C.O.R., precum și Preot Protopop Vasile Gavrilă, care au reliefat faptul că inițiativa se înscrie într-o strădanie generală de a pune la dispoziția credincioșilor cât mai multe elemente de susținere în domeniul religios, cultural, istoric etc.

În continuare, domnul Athanasios Rakovalis, autorul cărților „Marii inițiați ai Indiei și Părintele Paisie” și „Părintele Paisie mi-a spus” a oferit publicului o mărturie emoționantă despre părintele său duhovnicesc,  în trei registre.

În prima parte, au fost prezentate, pe bază de amintiri personale, date generale din viața Sfântului. Fotografiile proiectate au punctat momentele principale din evoluția sa fizică și duhovnicească.

Un al doilea segment a fost constituit din referatul intitulat „Harismele Cuviosului Paisie Aghioritul, așa cum le-am cunoscut”. Frământări interioare personale și răspunsuri date de Cuviosul în mod minunat, taina comuniunii în duh cu un om de a cărui sfințenie te-ai convins pe durata a 12 ani de zile, părtășia la momente care nu au nimic de-a face cu limitata fire umană, harisme dăruite de Dumnezeu, ca încununare a unei vieți dedicate total Lui și aproapelui. Acestea au fost coordonatele mărturiei simțite ca o datorie morală față de binefăcător.

A urmat o prezentare PowerPoint cu titlul „Cuviosul Paisie Aghioritul sau calea de la fotografie la icoană”, în care Preot Petru Sidoreac a înălțat, prin imagini și cuvânt, un imn evoluției duhovnicești a Sfântului omagiat.

Partea a treia a programului dlui Rakovalis a însemnat răspunsuri la întrebările adresate de public. A fost explicată poziția Sfântului Paisie față de diferite aspecte ale vieții duhovnicești și față de frământările lumii contemporane.

Prezenți la eveniment, reprezentanți ai postului de televiziune TRINITAS au luat interviuri celor doi invitați, precum și Preasfințitului Episcop-vicar Timotei Prahoveanul, care a amintit faptul că în anul 2005, în timpul unei vizite la Mănăstirea Suroti, Preafericitul Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei, a amintit de întâlnirea pe care, în urmă cu mulți ani, a avut-o cu Cuviosul Paisie la Muntele Athos, apreciind calitatea vieții sale duhovnicești.

Tuturor celor prezenți li s-au oferit câte un CD intitulat „Cuviosul Paisie Aghioritul. 1924-1994. Transmisionistul Armatei și al lui Dumnezeu”. Acesta reprezintă varianta mp3 a DVD-ului omonim oferit la simpozionul internațional dedicat marelui sfânt contemporan, care a fost organizat la Mănăstirea Neamț între 13 și 15 noiembrie 2014. Ambele materiale au fost oferite gratuit într-un număr de câte 1000 de exemplare de către Centrul de misiune ortodoxă „Enomeni Romiosini” din Grecia, în colaborare cu www.comuniuneortodoxa.ro, constituind varianta românească a DVD-ului grecesc cu același nume.

Totodată, au fost oferite iconițe cu Sfântul Paisie Aghioritul, copii ale originalului realizat de Athanasios Rakovalis.

Din cele mărturisite de organizatori, printre care un loc definitoriu l-a avut domnul Adrian Ursu din București, de invitați și, mai ales, de numeroșii participanți, prima întâlnire cu Cuviosul Paisie Aghioritul de după canonizarea sa a adus în inimile tuturor bucurie și binecuvântare, însoțite de certitudinea că el este prezent în viața fiecărui creștin doritor să-l imite.

De la același autor

Ultimele din categorie