Seară de rugăciune în Biserica Maicii Domnului din Craiova

3 Aprilie 2014 20:33 Arhiepiscopia Craiovei

Studenţii Facultăţii de Teologie din Craiova au participat miercuri, 2 aprilie, la slujba Denia Canonului Mare, al Sfântului Andrei Criteanul, săvârşită în Biserica paraclis mitropolitan „Maica Precista” – Dudu din Cetatea Băniei.

Seara de rugăciune, plinită în ziua de miercuri în catedrala Maicii Domnului din Craiova, a început prin Taina Sfântului Maslu. A urmat slujba Canonului celui Mare, la care au luat parte, alături de credincioşii prezenţi, studenţii celor două secţii ale Facultăţii de Teologie din Craiova, Teologie-pastorală şi Artă-sacră. Alături de profesorii coordonatori, tinerii teologi craioveni au împlinit astfel o frumoasă tradiţie, începută în prima săptămână a Postului Mare, de a aduce prinos de mulţumire lui Dumnezeu. Din mijlocul sfântului lăcaş, unde părinţii profesori au cântat pe rând fiecare stihiră, de la strană, unde studenţii au răspuns prin repetatul stih „Milueşte-mă Dumnezeule, miluieşte-mă”, admosfera a fost plinită prin rugăciuni şi cereri împlinite spre întărirea duhovnicească a celor prezenţi

Denia Canonului celui Mare

Deniile, slujbe specifice Postului Mare, sunt utrenii care se săvârşesc în seara zilei precedente. Astfel, Denia Canonului cel Mare este în fapt Utrenia zilei de joi, oficiată, după rânduială, miercuri seara. Cunoscută drept „Canonul lacrimilor”, această creaţie în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe. Din punct de vedere al structurii, acest canon este un imn liturgic alcătuit din multe stihiri (peste 250), organizate în nouă cântări. Fiecare cântare începe cu un irmos (o strofă care dă tonul pentru stihirile care urmează) şi se încheie cu două laude de cinstire, una adresată Sfintei Treimi şi una către Maica Domnului. Acest imn mai este cunoscut şi sub denumirea de „Canonul Mare“, nu doar pentru numărul mare de stihiri, ci şi pentru profunzimea învăţăturilor teologice. Bogăţia şi frumuseţea canonului reprezintă pentru credincioşi un îndemn la pocăinţă şi la meditaţie biblică. În special, sunt evocate numeroase personalităţi ale Vechiului Testament care I-au slujit lui Dumnezeu cu mult devotament; astfel, credincioşii sunt îndemnaţi să fie primitori ca Avraam, să fie răbdători ca Iov, să fie ostenitori ca Iacob pentru împlinirea dorinţelor pe care le au, să fie postitori asemenea lui Moise.

În cadrul Deniei Canonului cel Mare s-a citit şi Viaţa Sfintei Maria Egipteanca, important document hagiografic şi duhovnicesc, scris de Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului. (Diac. Ioniţă Apostolache, sursa: mitropoliaolteniei.ro)

Ultimele din categorie