„Comunitatea din Stăuceni se mândreşte cu personalitatea patriarhului Teoctist“

În localitatea Tocileni din comuna Stăuceni, judeţul Botoşani, se află în construcţie o casă memorială în amintirea vrednicului de pomenire patriarh Teoctist. Lucrările sunt coordonate de primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraş, casa memorială fiind o copie a locuinţei în care a copilărit fostul patriarh al României.

În amintirea vrednicului de pomenire patriarh Teoctist, în satul său natal va fi construită o casă memorială. Sfinţirea locului casei a fost oficiată la jumătatea lunii trecute de pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani, alături de preoţii din comuna Stăuceni. În prezent se lucrează la partea de acoperiş, proiectul fiind întocmit de arhitectul Mihai Mihăilescu din Botoşani.

„Casa va fi acoperită cu stuf, şi de aceea întâmpinăm nişte probleme pentru că nu mai există meseriaşi care să cunoască această tehnică. De aceea, am căutat persoane din zona Tulcii“, a explicat primarul Cozmin Epuraş. Ideea ridicării unei astfel de locuinţe a venit chiar de pe vremea când cel de-al cincilea întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române se afla în viaţă. „În cadrul vizitei pe care Preafericirea Sa a făcut-o la Mănăstirea Vorona în anul 2005, am discutat despre ridicarea unei case memoriale. Patriarhul Teoctist ne-a spus atunci că ar fi o povară pentru administraţia locală din comuna Stăuceni concretizarea acestei idei. Încercăm pe cât ne este cu putinţă ca această clădire să fie o copie a casei în care a locuit patriarhul Teoctist în copilărie. În acest sens, ne folosim de descrierile pe care ni le-a făcut nepotul fostului patriarh, Mihai Arăpaşu, cu privire la aspectul casei în care a locuit PF Teoctist“, a spus primarul Cozmin Epuraş.

Casa memorială, în jurul căreia va fi amenajat un parc, se află în centrul civic al satului Tocileni, la 150 de metri de fosta gospodărie a familiei patriarhului Teoctist. „Consider că efortul financiar nu este foarte mare, întrucât comunitatea locală din Stăuceni se mândreşte cu personalitatea patriarhului Teoctist, care a adus un beneficiu comunei noastre şi Bisericii Ortodoxe Române. Ne-am dorit să ridicăm acest muzeu pentru ca şi urmaşii noştri să nu uite că satul Tocileni din comuna Stăuceni a dat un patriarh. Nu trebuie să uităm că în satul Victoria patriarhul Teoctist a ridicat o biserică din temelii. În faţa acestui sfânt lăcaş a fost ridicat, prin implicarea comunităţii locale, un bust al Preafericirii Sale, sfinţit în urmă cu trei ani“, a adăugat primarul Cozmin Epuraş.

Citește alte articole despre: casă memorială, PF Teoctist

De la același autor

Ultimele din categorie