Pelerinaj în ajun de Florii la Iași

4 Aprilie 2015 19:30 Ioana Zlotea Arhiepiscopia Iaşilor

Câteva sute de credincioși ortodocși, împreună cu preoți din Protoieriile Iași 1, Iași 2 și Iași 3 ale Arhiepiscopiei Iașilor au participat astăzi, 4 aprilie 2015, la o procesiune dedicată sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim. Pelerinajul a început la Biserica Bărboi, la ora 17.00.

Numeroși creștini din Iași s-au reunit în această după-amiază în centrul orașului pentru a înălța rugăciuni și a aduce slavă prin cântări Domnului nostru Iisus Hristos, care, acum aproape 2000 de ani, intra pe mânzul asinei în Ierusalimul Iudeii. Programul a debutat la ora 15.30 cu slujba Vecerniei oficiată de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, la Biserica Bărboi.

În jurul orei 17.00, credincioșii, cu lumânări aprinse, ramuri de salcie și flori în mâini, au pornit în Pelerinajul din ajun de Florii, în ciuda vremii capricioase. De la Biserica Bărboi s-a plecat pe traseul: Strada Costache Negri, Biserica „Sfântul Sava”, Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, Catedrala Mitropolitană.

Pe parcursul procesiunii s-au făcut scurte opriri la Biserica „Sfântul Sava cel Sfinţit“ şi la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“, iar la Catedrala Mitropolitană pelerinii au fost întâmpinaţi de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat pelerinii, după care a adresat acestora un scurt cuvânt de învățătură.

„Viața creștinului este o îmbinare între o latură dumnezeiască și omenească; între o latură lăuntrică și una exterioară. Latura lăuntrică, duhovnicească, se arată prin post, prin rugăciune, prin smerenie, prin metanii, prin cumințenie sufletească; dar latura exterioară, latura cea din afară, se manifestă prin faptul că, în cele din urmă, orice om botezat în numele Sfintei Treimi este chemat să fie apostol, să fie mărturisitor, să propovăduiască prin cuvântul său, prin atitudinea sa. (…) Iar starea de creștin participant la o ceremonie religioasă, la un pelerinaj, la o procesiune precum cea din această seară arată tocmai această dimensiune exterioară a stării de creștin, care fiind în legătură cu cea lăuntrică, arată și în afară că suntem o cetate creștină, că nădăjduim să rămânem așa, că facem parte dintr-un popor creștin și nădăjduim să fim așa” a menționat IPS Teofan.

Procesiunea organizată de Florii la Iași, în amintirea Intrării Mântuitorului Hristos în Ierusalim, s-a reluat după 1990, după ce mai bine de 40 de ani nu a fost permisă, din cauza programului de sovietizare a României (în 1947 prim-ministrul Petru Groza a semnat un ordin prin care erau interzise „orice manifestaţii ce nu slujesc binelui comunist şi poporului”).

De la același autor

Ultimele din categorie