Înaltpreasfințitul Mitropolit Serafim Joantă la hramul parohiei ortodoxe române din Chemnitz-Germania

 

O „gură de oxigen”, o rază de har necesară supraviețuirii sufletului într-o lume depărtată de adevărul credinței au primit credincioșii români și germani prezenți la săvârșirea Sfintei Liturghii, mângâindu-se cu alesele cuvinte ale Înaltpreasfințitului Serafim, în duminica numită „A Sfinților Români”. 

Ziua de duminică, 14 iunie, a fost prilej de mare bucurie pentru credincioșii comunității ortodoxe române din Chemnitz, Germania. Înaltpreasfințitul Serafim, Arhiepiscop al Germaniei, Austriei și Luxemburgului și Mitropolit al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica gătită de sărbătoare a credincioșilor din nou-înființata parohie, cu ocazia hramului bisericii - „Sfântul Vitus, ocrotitorul Saxoniei”.

Pentru românii din Chemnitz, prezența în mijlocul lor a Înaltpreasfințitului Serafim a constituit un îndemn și, totodată, un sprijin în a continua cu încredere lucrarea sfântă a Bisericii și-n această parte de Germanie, unde valul secularizării și al raționalismului ateu a cufundat mai mult de jumătate dintre locuitorii regiunii în întunericul depărtării de Dumnezeu. O „gură de oxigen”, o rază de har necesară supraviețuirii sufletului într-o lume depărtată de adevărul credinței au primit, dar, credincioșii români și germani prezenți la săvârșirea Sfintei Liturghii, mângâindu-se cu alesele cuvinte ale Înaltpreasfințitului Serafim, în duminica numită „A Sfinților Români”. Despre rolul acestor sfinți și despre necesitatea urmării lor în viețile noastre a ținut să le vorbească păstoriților săi Înaltpreasfințitul Serafim Joantă, amintindu-le că și sfinții au fost, la rându-le, oameni care au înfruntat ispite, care, de-a lungul vieții, au săvârșit, poate, și unele păcate, dar care au reușit să se ridice și să continue anevoiosul, dar multrăsplătitul drum al desăvârșirii. De asemenea, i-a îndemnat pe credincioșii parohiei „Sfântul Vitus” să crească duhovnicește alături și prin sfaturile oferite de părintele paroh, Ierom. Med. Atanasie Ulea, continuând minunata lucrare pe care au început-o în anul 2014, când, prin strădaniile părintelui protopop Ioan Forga, parohul comunității ortodoxe române din Leipzig, a luat ființă noua parohie în Chemnitz, aproape de frontiera de est a Germaniei.

Sărbătoarea a continuat cu un moment artistic orchestrat de micul, dar entuziastul grup al copiilor români din Chemnitz, care au ținut să-i încânte pe cei de față cu poezii creștine rostite în limbile română și germană, precum și cu mici relatări ale martiriului Sfântului Vitus, cel care și-a dat viața pentru Hristos în timpul cumplitei prigoane a lui Dioclețian.

Totul s-a încheiat cu tradiționala agapă, pe care credincioasele din parohie s-au străduit s-o împodobească cu dărnicie prin mâncăruri „de acasă”, unde românii ortodocși din acest colț al Saxoniei s-au bucurat de împreuna petrecere, alinându-și, prin bucuria comuniunii, neostoitul dor de țară.

De la același autor

Ultimele din categorie