„O călătorie în culisele vieții emoționale” – prima întâlnire a grupului de preotese „Maria Stăniloae” din Arhiepiscopia Germaniei, Austriei și Luxemburgului
Grupul de preotese „Maria Stăniloae” al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului s-a reunit la Zell am See în perioada 17-19 noiembrie 2023. „O călătorie în culisele vieții emoționale” a fost tema primei întâlniri în format fizic a preoteselor din Grupul „Maria Stăniloae”, la care au participat peste 50 de preotese şi preoți.
Programul conferinţei a fost deschis sâmbătă, 17 noiembrie, de alocuțiunea Preasfințitului Episcop Vicar Sofian Brașoveanul, care le-a vorbit doamnelor preotese prezente despre importanța desfășurării în ordine și bună rânduială a misiunii încredințate lor, pentru ca această activitate să le aducă împlinire și nu dezamăgire:
Situația aceasta de diaspora este o situație grea, o situație cu provocări multiple pentru noi toți, dar mai ales pentru niște soții de preot care sunt cumva, prin datele care le definesc existența, constrânse la o anumită însingurare. Și atunci, ele trebuie ajutate să se dezvolte în comuniune, ca un corp comun, să se simtă parte a aceleiași chemări și aceleiași slujiri, să se susțină și să se încurajeze, să se îmbogățească reciproc.
Conferințele dedicate soțiilor de preoți au continuat cu prelegerea Prof. Univ. Dr. Adrian Opre, decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, care le-a vorbit participantelor pe tema reconsiderării strategiilor educaţionale şi a controlului socio-emoţional, un subiect actual cu care se confruntă în general toate parohiile din diaspora care desfășoară activități cultural-educative dedicate copiilor și care își doresc să atingă potențialul cât mai mare al transmiterii informației, însă de multe ori, acest lucru se dovedește a fi dificil în contextul diferențelor atât de mari dintre generații și al felului în care generația actuală de copii și-a dezvoltat un nou sistem de gândire și de înmagazinare a cunoștințelor: „Am încercat să ofer un profil al generației digitale, analizate comparativ cu așa-numita generație „imigrant-digitală”, cea care, vrând-nevrând, a pătruns într-o perioadă a digitalizării. Și asta pentru că, uneori, cei care am pătruns mai târziu în perioada digitală, ne temem și suntem neîncrezători în a aborda problemele generației digitale, crezând că nu avem competența asta, crezând că suntem depășiți. Ei bine, analizând caracteristicile celor două generații, am văzut că este posibil și că este necesar să se reazlizeze această apropiere a generațiilor. Ele nu vor putea fi niciodată suprapuse, dar se pot reapropia, dacă reușim, noi, maturii, să pătrundem în modul de a percepe și de a evalua realitatea acestei noi generații”.
Programul a continuat cu prezentarea Lect. Univ. Dr. Dana Opre, din cadrul Facultății de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei al UBB Cluj-Napoca, pe tema care a dat şi titlul întâlnirii: „O călătorie în culisele vieții emoționale”. Cu acest prilej, doamna lector le-a vorbit participantelor despre emoții, despre relația dintre acestea și gânduri și felul în care pot fi identificate și gestionate cu succes, pentru a beneficia de cât mai multă productivitate în viața și activitatea lor: În prima parte a întâlnirii am făcut o serie de clarificări teoretice privind complexitatea și dimensiunile emoțiilor noastre, precum și asupra mecanismelor biologice de producere a emoțiilor. Am purtat discuții cu privire la rolul emoțiilor în viața noastră și am combătut împreună unele prejudecăți privind categorizarea lor în emoții bune și emoții rele”.
Prezentarea a fost urmată de un atelier practic, în care doamnele preotese au avut ocazia de a afla mai multe despre mecanismul de funcționare al emoțiilor: „Atelierul de lucru s-a dorit a fi un context în care – prin comunicare și colaborare – participantele să-și dezvolte abilitățile de gestionare eficientă a emoțiilor. Cea de a doua parte a întâlnirii a avut un caracter practic-aplicativ și s-a focalizat pe exersarea abilităților de identificare și numire a propriilor emoții. De asemenea, am accentuat importanța legăturii dintre gânduri și emoții și am exersat strategii de gestionare a relației gânduri-emoții. Pentru a facilita accesul doamnelor preotese la elemente de convergență între perspectiva psihologică și cea teologică, am apelat la o serie de versete din Noul Testament care ilustrează adecvat modalități sănătoase de gândire și care conduc la trăirea unor emoții folositoare”, a afirmat doamna Lect. Univ. dr. Dana Opre.
În paralel, preoţii participanţi s-au îmbogăţit din prezenţa şi cuvântarea părintelui Agapie Nistor, care a dezvoltat tema „Neuroplasticitatea, metoda de îmbunătăţire a comuniunii ortodoxe şi a funcţionării creierului uman”. Totodată, ei au beneficiat și de o prelegere din partea Prof. Univ. Dr. Adrian Opre, care le-a vorbit despre consilierea pastorală, văzută ca o „prelungire firească a actului catehetic și a îndrumării duhovnicești”.
Concluziile în plen au fost moderate de doamna preoteasă Cristina Benga, reconfirmându-se necesitatea şi utilitatea reuniunilor de acest tip.
„Îmi doresc ca întâlnirea noastră să fi fost de ajutor tuturor celor care au fost prezenți în efortul lor de a-și gestiona cât mai eficient emoțiile. Pe această cale pot dobândi un echilibru al vieții personale și profesionale, ghidate complementar atât de principii fundamentate psihologic, cât și de cele extrase din tradiția noastră creștină”, a concluzionat dna. Lect. Univ. Dr. Dana Opre.
Întâlnirea doamnelor preotese de la Zell am See a avut și o dimensiune personală, de comuniune între preoții și preotesele prezente, constituind un cadru frumos și liniștit de socializare, apropiere și sprijin reciproc, de care famiile preoților din diaspora au atât de multă nevoie. În pauzele conferințelor, participanții au avut ocazia de a vizita stațiunea Zell am See, de a colinda împreună și de a se bucura de momente artistice alese cu multă atenție de organizatori.
Întâlnirea are și rostul acesta al apropierilor, dar și acela al găsirii unor mecanisme de susținere, atât a lor personală, cât și a oamenilor care vin să fie îndrumați de preot, dar și de preoteasă, pentru că multe din femeile din parohie se apropie mult mai ușor de preoteasă. Cred că întâlnirea, respectiv conferințele și atelierele care au avut loc, au avut un rol constructiv și benefic în acest sens, iar toată întâlnirea și cadrul frumos de aici a ajutat foarte mult și constituie și un imbold pe mai departe, a afirmat PS Sofian Brașoveanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului.
Evenimentul s-a încheiat festiv duminică, prin oficierea Sfintei Liturghii Arhierești de către PS Sofian Brașoveanul alături de un sobor de preoți și diaconi, în parohia Bischofshofen-Zell am See păstorită de pr. Liviu-Paul Ghioc, care, împreună cu preoteasa Victorița Ghioc, au găzduit și organizat întâlnirea. Evenimentul a beneficiat totodată de susținerea și organizarea doamnei preotese Adina Gilla, în calitate de coordonator al Grupului de Preotese „Maria Stăniloae” al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului: „Ne bucurăm de această întâlnire, în care preotesele s-au dovedit a fi foarte active, ca urmare a faptului că sunt preocupate de această temă. În același timp, este o întâlnire care nădăjduiesc să pună bazele unor reuniuni viitoare, deoarece am văzut că nu am reușit să epuizăm tema și chiar au venit deja noi idei de subiecte care trezesc mare interes din partea doamnelor preotese. Acest lucru mă bucură și este o dovadă că întâlnirea are efect. Totodată, bucuria mea este și pentru faptul că întâlnirea ne aduce împreună împlindu-și rostul de a ne ajuta să ne cunoaștem mai bine și de a ne susține reciproc”, a mărturisit preoteasa Adina Gilla.
Evenimentul s-a desfăşurat cu binecuvântarea și sprijinul Înaltpreasfințitului Serafim, Mitropolit al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, și al Preasfințitului Sofian Brașoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului. Totodată, el a fost rezultatul conlucrării Parohiei Ortodoxe române „Maica Domnului Prodromița” și „Sfinții Mărturisitori Ardeleni” din Kufstein, Bischofshofen-Zell am See, al Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Gheorghe și Sfântul Siluan” Tübingen şi al Centrului Bisericesc Ortodox Român din München.
Bianca Deaconu și Alexandra Ștefan