Pelerinii Sfântului Ioan cel Nou, la hramul Catedralei arhiepiscopale din Suceava

Sfântul Ioan cel Nou a fost cinstit ieri la Suceava de mii de pelerini veniţi din mai multe zone ale ţării. Moaştele Sfântului Ioan au fost aşezate într-un baldachin în curtea sfântului lăcaş. Oamenii au participat la sfintele slujbe şi la procesiunea cu moaştele Sfântului, pe străzile Sucevei.

Oraşul Suceava a fost înveşmântat timp de două zile în rugăciune, când pelerini de toate vârstele au venit să îngenuncheze la moaştele Sfântului Ioan cel Nou. Ocrotitorul Sucevei şi-a adunat credincioşii încă de miercuri seara. Aşa cum este tradiţia, oamenii au dorit să participe la procesiunea de scoatere a moaştelor Sfântului Ioan cel Nou, după care s-au aşezat în rând pentru închinare, ascultând totodată sfintele slujbe. Rugăciunile s-au înălţat necontenit, atât la rândul format de sutele de credincioşi, în bisericile din curtea Catedralei arhiepiscopale din Suceava, cât şi în apropierea baldachinului. Joi seara, Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a oficiat slujba Privegherii, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Ieri-dimineaţă, programul liturgic a continuat cu Miezonoptica, Ceasurile, Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul şi Acatistul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Peste 3.000 de pelerini au participat apoi la slujba Sfintei Liturghii, săvârşită de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Preasfinţitul Pimen şi Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Chipul călugărului şi al trăitorului în lume, întruchipate de cei doi sfinţi

După citirea Sfintei Evanghelii, Înalt Preasfinţitul Teofan a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile Apostolului şi Evangheliei citite în cadrul sărbătorii de ieri, precum şi despre Sfinţii Ioan Botezătorul şi Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. "Prin intermediul textelor din Sfânta Scriptură suntem ajutaţi să înţelegem de ce suntem astăzi (n.r. ieri) aici, şi de ce este dată o cinstire aleasă Sfântului Ioan Botezătorul şi Sfântului Ioan cel Nou. Cei doi sfinţi întruchipează chipul monahului desăvârşit şi chipul desăvârşit al celui care trăieşte în lume. Nu este un chip mai desăvârşit decât cel al Sfântului Ioan Botezătorul care să-i ajute pe monahi în lupta lor pentru mântuire. Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, care a avut responsabilităţi, care a făcut negoţ, călătorind în diferite colţuri ale lumii, reprezintă chipul celor care trăiesc în lume. Sărbătoarea de astăzi, prin intermediul dumnezeieştii Scripturi, se adresează celor care vieţuiesc în sihăstrii, avându-l în faţă pe Sfântul Ioan Botezătorul, cu următoarele cuvinte: "Îmbrăcaţi-vă, dar, ca aleşi ai lui Dumnezeu". Cum se poate îmbrăca călugărul din mănăstire în Dumnezeu? Spune Sfântul Simeon Noul Teolog: "Îmbracă-te, vieţuitorule din mănăstire, în pecetea lui Hristos". Vieţuitorul din mănăstire şi creştinul din viaţa de familie sunt chemaţi să facă parte din poporul lui Dumnezeu, care să fie bine-întocmit în credinţă, nădejde şi dragoste", a spus IPS Teofan.

"Este de ajuns ca noi să facem un pas către Dumnezeu, că El face zece către noi"

Credincioşii veniţi la sărbătoarea Sucevei au mărturisit că au evlavie la cei doi sfinţi serbaţi ieri de Biserica noastră şi că în fiecare an vin să se închine la moaştele Sfântului Ioan cel Nou. "Pe mine Sfântul Ioan Botezătorul m-a salvat de trei ori de la moarte şi nu puteam lipsi de la această mare sărbătoare. Şi Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava m-a ajutat prin rugăciunile lui de mai multe ori. Fiecare dintre noi avem necazuri, iar singura nădejde care ne-a rămas este Dumnezeu, prin rugăciunile Maicii Domnului şi ale sfinţilor. Am trecut şi m-am închinat sfintelor moaşte. Am simţit o mare pace şi o linişte sufletească. Este de ajuns ca noi să facem un pas către Dumnezeu, că El face zece către noi", a declarat Silvia Grigore din Buzău. "Am venit la această sărbătoare alături de familie pentru a căuta un moment de linişte. Ne-am rugat pentru iertarea păcatelor, sănătate, pentru ţara noastră şi pentru toată lumea", a mărturisit Iulian Ciobanu din Dorohoi. "Am ajuns la acest hram după ce am mers în pelerinaj la mai multe mănăstiri din Moldova şi Bucovina. Am participat la slujbe în sfintele mănăstiri, apoi am ajuns să ne bucurăm de această sărbătoare. Vin de mai mulţi ani la acest hram pentru că Dumnezeu ne dă sănătate şi cele de folosinţă", a declarat şi Ioana Oacheş din localitatea Ieud, judeţul Maramureş.

Înalt Preasfinţitul Pimen a transmis mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la sărbătoarea hramului Mănăstirii "Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava", mulţumind ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor pentru prezenţă. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a citit o rugăciune de dezlegare pentru toţi pelerinii care au umplut curtea Catedralei arhiepiscopale din Suceava.

A urmat pelerinajul cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou pe străzile din municipiul Suceava. În faţa procesiunii au fost purtate cruci, prapuri şi icoanele Sfântului Ioan Botezătorul şi a Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. În dreptul bisericilor prin care s-a trecut au fost rostite ectenii. Procesiunea s-a încheiat la Catedrala arhiepiscopală din Suceava, după ce moaştele Sfântului Ioan au fost aşezate din nou în baldachin.

De la același autor

Ultimele din categorie