Irlanda - prima națiune din lume care a spus „DA” legalizării căsătoriilor între homosexuali

26 Mai 2015 22:21 Andreea Trandafir Știri

Irlanda, unul dintre cele mai conservatoare state din Europa, a votat pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex. Potrivit rezultatelor finale, peste 62% dintre alegătorii care s-au prezentat la referendum s-au declarat în favoarea unor astfel de angajamente.

Deși recunoscută ca fiind o țară predominant catolică, deși cu doar două decenii în urmă actele homosexuale erau scoase în afara legii prin decret constituțional, de curând Irlanda a devenit, în urma votului popular exprimat în cadrul unui referendum național, prima națiune din lume care a spus „DA” legalizării căsătoriilor între homosexuali. Este pentru prima dată când o țară supune o astfel de decizie votului popular.

Prezența la urne – una neobișnuit de mare în istoria țării, niciodată până acum nefiind înregistrat un număr atât de mare de alegători (peste 60%) în cadrul unui referendum - s-a transformat într-o reflexie fidelă a campaniei pătimașe duse de ambele tabere.

Potrivit analiștilor, votul tinerilor a avut o pondere decisivă în victoria propunerii făcute de guvernul de la Dublin. De altfel, premierul irlandez, Enda Kenny, de orientare democrat-creștină, a adus sâmbătă un omagiu miilor de tineri imigranți care s-au întors pe insulă pentru a vota vinerea trecută în referendumul privind căsătoriile între persoanele de același sex, după cum informează Agerpres.

Citește alte articole despre: știri, Irlanda, căsătoriile gay, actualitate

De la același autor

Ultimele din categorie