Calendarul Bisericii Sârbe s-a îmbogățit cu noi sfinți

Într-o ceremonie fastuoasă, în Catedrala Patriarhală din Belgrad, în lunea Sfintei Treimi a avut loc proclamarea oficială a mai multor sfinți născuți în neamul sârb.

Rod al conlucrării harului Duhului Sfânt în Biserică, prezența sfinților ne arată că viața este trăită în plenitudinea ei. O Biserică este vie, atâta timp cât „naște” sfinți pentru Împărăția lui Dumnezeu.

Acest lucru l-a demonstrat și o Biserică soră din Trupul Ortodoxiei Ecumenice – Patriarhia Sârbă. Într-o ceremonie fastuoasă, în Catedrala Patriarhală din Belgrad, în lunea Sfintei Treimi a avut loc proclamarea oficială a mai multor sfinți născuți în neamul sârb.

Primii au fost martirii din localitatea Prebilovtsy, sărbătoriți în ziua de  24 iulie – 6 august, după calendarul neîndreptat. Sfinții Mucenici oficializați în calendarul liturgic sârbesc amintesc despre o pagină tristă din istoria acestei țări. Satul Prebilovtsy, din regiunea Herțegovina a fost invadat în anul 1941 de către trupele germane. Pentru că nu au vrut să-și părăsească biserica, cimitirul și casele, 820 de săteni au fost martirizați și înmormântați într-o groapă comună.

Pe lângă sfinții martiri din anul 1941, Patriarhia Sârbă a canonizat și pe episcopul Mardary Uskokovich (1889-1935), primul episcop sârb în America și Canada. Lista canonizărilor din anul 2015 în Belgrad se încheie cu Arhimandritul Sevastin Dabovici (1863-1940), cel care a pus bazele misiunii ortodoxe sârbe pe continentul american.

Sfinților mucenici din Prebilovtsy și sfinților Mardary și Sevastin, rugați-vă pentru noi!

De la același autor

Ultimele din categorie