Icoana făcătoare de minuni Ierosolimitisa la Atena

26 Martie 2015 11:57 Ortodoxia în lume

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului “Ierosolimitisa” a fost adusă la Atena, în mijlocul poporului drept credincios din Grecia.

Icoana a fost aşezată în Biserica Sfinţilor Doctori fără de argint, care este metoc al Sfântului Mormânt la Atena, în cartierul Plaka. Icoana a fost adusă din Ierusalim de la Biserica Mormântului Născătoarei de Dumnezeu din Ghetsimani, de către Arhimandritul Damian, Exarh al Sfântului Mormânt la Atena.

La ceremonia de primire a icoanei au fost prezenţi şi Mitropoliţii Chiril de Kifisia, Gheorghe de Noua Guinee, reprezentant al Patriarhiei Alexandriei, Pavel de Glifad, Atenagora de Acharnon, precum şi clerici şi laici din întreaga Grecie.

Procesiunea a urmat apoi pe străzile cartierului Plaka din Atena, unde mii de oameni au întâmpinat cu flori Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Icoana va rămâne în capitala Greciei până în 17 aprilie.

Aducerea icoanei făcătoare de minuni Ierosolimitisa a fost un moment de mare bucurie pentru credincioşii ortodocşi greci, zdruncinaţi de o criză parcă fără de sfârşit, cu un şomaj ameninţător de peste 50% în rândul tinerilor şi aflaţi în pericolul de a intra în faliment naţional. De altfel, în cuvintele lor, ierarhii prezenţi au subliniat faptul că rugăciunea către Hristos şi către Maica Lui este singura scăpare a oamenilor din primejdiile vieţii, iar adevărata sărăcie este sărăcia de Dumnezeu dobândită prin acumularea păcatelor. Această icoană a fost martoră la nenumărate minuni ale Maicii Domnului săvârşite celor credincioşi, unii vindecaţi de boli incurabile, iar alţii izbăviţi de dureri şi primejdii cumplite.

Ultimele din categorie