Cimitir creștin transformat în staul pentru animale

13 Februarie 2015 13:27 Nicolae Pintilie Religia în lume

În localitatea Ahihud, populată de creștini de limbă arabă, dar și de către câteva familii evreiești, autoritățile locale au elaborat o autorizație de construcție pentru o fermă de animale.

Credința în viața cea veșnică și învierea cea de obște au fost realități trăite încă din primele zile ale religiei creștine. Prețuirea arătată sufletului se răsfrânge și asupra trupului. Sfânta Scriptură, dar mai ales Sfânta Tradiție ne demonstrează că membrii comunității creștine purtau o deosebită grijă și față de trupul celui adormit – Biserica rânduind rugăciuni și slujbe săvârșite la morminte, întru nădejdea vieții veșnice. Așa au apărut cimitirele creștine, ca spații de sfințenie. Prezența acestora este amintită în scrierile creștine, începând cu secolul al II-lea.

Un astfel de cimitir istoric riscă să fie transformat într-o fermă, pe teritoriul statului israelian. În localitatea Ahihud, populată de creștini de limbă arabă, dar și de către câteva familii evreiești, autoritățile locale au elaborat o autorizație de construcție pentru o fermă de animale. Amplasamentul, așa cum notează BBC Midle East, este spațiul unui istoric cimitir creștin. Necropolă a comunității creștine arabe, acesta este continuatorul unui alt cimitir mai vechi, a cărui existență coboară până în secolul al XI-lea.

Atât comunitatea creștină, cât și organizațiile de conservare a patrimoniului istoric au depus la guvernul israelian memorii pentru salvarea cimitirului, care poate deține informații arheologice despre trecutul Țării Sfinte. 

De la același autor

Ultimele din categorie