Adevărata pocăinţă
Suntem datori cu o îndoită pocăinţă: pentru păcatul săvârşit, şi îndeobşte pentru toată păcătoşenia şi răutatea noastră.
Suntem datori cu o îndoită pocăinţă: pentru păcatul săvârşit, şi îndeobşte pentru toată păcătoşenia şi răutatea noastră.
Fără cea dintâi nu se poate, că pierim; dacă nu te căieşti de păcat, rămâi în păcat, te tai din Biserică şi te lipseşti de harul dătător de viaţă.
Şi sunt trei chipuri ale ei: mai întâi, e pocăinţa cu care suntem datori îndată ce-am săvârşit păcatul; apoi, la vremea cercetării cugetului, seara, când iarăşi ceri iertare de la Dumnezeu pentru păcatele făcute; în sfârşit, mărturisindu-ţi păcatul şi căindu-te de el la spovedanie. Pentru fiecare, aflăm la el învăţături amănunţite. Spovedania ne dă iertarea deplină şi nestrămutată a păcatului mărturisit. Din clipa aceea e cu totul şters şi uitat, iar noi putem începe o viaţă nouă.
Dar şi căinţa care te cuprinde îndată după păcat ne aduce iertarea lui Dumnezeu, de e păcatul mic ori de sunt numai gânduri. „De ai gând rău, şi te căieşti, voind ca altul să-ţi fie cugetul şi lucrul, păcatul ăsta îţi este şters pe dată".
(Jean Claude Larchet, Ține candela inimii aprinsă, Învățătura Părintelui Serghe, Ed. Sophia, București, 2007, p. 42)
Ce ne împiedică să ne dăm seama de păcatele noastre?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro