Alexandru Lascarov Moldovanu - Încorsetările unei vieţi

Prezentare de carte

Alexandru Lascarov Moldovanu - Încorsetările unei vieţi

Scrierile de meditaţie patristică, originale, rămase în manuscris, ale lui Alexandru Lascarov Moldovanu sunt învăluite în hlamidă literar-moralizatoare şi se disting printr-un stil euharistic, specific, inconfundabil; adevărate mărgăritare care îşi cer dreptul la lumină, spre a fi aşezate alături de marea noastră literatură duhovnicească. Aceste zămisliri sunt „mângâietoare de suflet” şi-l recomandă pe Alexandru Lascarov Moldovanu ca pe un adevărat mistagog de secol al XX-lea.

La Editura Doxologia a apărut lucrarea „Alexandru Lascarov Moldovanu. Încorsetările unei vieţi”, autor Livia Ciupercă.

Alexandru Lascarov Moldovanu se înscrie printre intelectualii români uitaţi sau puţin cunoscuţi. A trăit în perioada 1885-1971, fiind apreciat în timpul său, ca slujitor al legii, politician, scriitor, publicist, traducător. În toată viaţa sa exemplară şi prin toată opera sa, Alexandru Lascarov Moldovanu s-a învrednicit a se face Domnului „slavoslovitor”.

Doamna Livia Ciupercă, o pasionată cercetătoare a biografiilor literare şi operelor artistice mai puţin explorate din orizontul nostru cultural ridică vălul uitării de pe imaginea unui scriitor care ar merita, mai mult de o clipă, atenţia celor ce iubesc literatura.

Scopul monografiei istorico literare, căruia doamna Livia Ciupercă îi consacră speciale energii intelectuale, este de a demonstra că împotriva trecerii iremediabile a timpului, autorii şi creaţiile altor vremi sunt, de fapt, contemporani ai literaturii române în integralitatea ei, cu condiţia să avem acces la savorile acelor texte, la parfumul lor originar.

Alexandru Lascarov Moldovanu nu a fost un răsfăţat al criticii literare, dar s-a bucurat totuşi de aprecieri care-şi păstrează prospeţimea. Şi cum epica scriitorului – în marea ei majoritate – îmbrăţişează universul moral creştin, notaţiile lui Eugen Constand îşi pot extinde aria spre întreaga activitate literară a scriitorului – şi cea publicată, dar şi cea rămasă în manuscris: „Domnul Moldovanu se autointegrează în ierarhia pastorală a predicatorilor evangheliei creştine, ferind însă, apele liniştite ale compoziţiei de înotul zgomotos şi inutil al formalismului teologal”. Descoperim, cu vădită încântare, în aprecierile formulate, o gândire limpede şi vibrantă, conchizând: „Şi când un scriitor izbuteşte să-ţi descreţească fruntea încuiată în necazuri, ridicându-te în limpezimile însorite ale cugetului, atunci pe dreptate se poate socoti că a împlinit un rost moral pe această lume de păcate, în acest uriaş forfot de luxură şi impuritate.”

Stelian Cucu se simte entuziasmat de proza lui Alexandru Lascarov Moldovanu căreia îi recunoaşte „frumuseţea artistică”, „sănătatea sufletească”, „puritatea de concepţie”. De asemenea surprinde particularităţile prozei lascaroviene, recunoscându-i „intuiţia puternică a marilor dureri”, măiestria de a se „ridica deasupra vieţii reale, pentru a o privi simbolic şi a-i descoperi tragediile”. Conform opiniilor autoarei Alexandru Lascarov este un moldovean autentic, un scriitor profund în care iubirea de neam şi ţară, respectul faţă de familia creştină şi faţă de valorile românimii dintotdeauna converg, în toată opera sa. Ca scriitor Lascarov Moldovanu a abordat mai multe genuri şi stiluri literare. Activitatea sa literară cuprinde romane, nuvele, povestiri, multă memorialistică de război, texte şi studii cu temă creştină, traduceri, manuale şcolare. Deşi a locuit în Bucureşti, inima lui Alexandru Lascarov a vibrat pentru Moldova natală, nocivitatea urbei, în genere, fiind încondeiată în multe din scrierile sale. În ultimii treizeci de ani, cu aproximaţie a dus o existenţa aproape singulară, dar exemplară. Nu a cunoscut carcera, dar s-a înfruptat copios din teroarea comunistă.

În volumul de faţă este redată integral imaginea operei lui Alexandru Lascarov Moldovanu. Asamblarea devine panoramă graţie reconstituirii ei din fragmente disparate, unele provenind din arhiva urmaşilor scriitorului, celelalte descoperite în fondurile Muzeului Naţional al Literaturii române sau al unor biblioteci. Pentru autoare această reconstituire este una preţioasă deoarece lasă loc de interpretări nuanţate, revelatoare ca sens. De pildă în momentul asamblării documentelor doamna Livia Ciupercă observă retrospectiv, focalizarea fiinţei scriitoriceşti, în care se oglindesc perfect opera, principiile literare şi sentimentul religios.

Multe din scrierile sale de meditaţie patristică, originale, rămase în manuscris, sunt învăluite în hlamidă literar-moralizatoare şi se disting printr-un stil euharistic, specific, inconfundabil; adevărate mărgăritare care îşi cer dreptul la lumină, spre a fi aşezate alături de marea noastră literatură duhovnicească. Aceste zămisliri sunt „mângâietoare de suflet” şi-l recomandă pe Alexandru Lascarov Moldovanu ca pe un adevărat mistagog de secol al XX-lea.

Cartea „Alexandru Lascarov Moldovanu Încorsetările unei vieţi”, autor Livia Ciupercă poate fi cumpărată de la magazinul online Doxologia, de la Librăriile Doxologia, precum şi de la celelalte librării din Iaşi şi din ţară.