„Am fost amenințată cu arma, ca să calc în picioare icoana lui Hristos”

Religia în lume

„Am fost amenințată cu arma, ca să calc în picioare icoana lui Hristos”

Mărturiile care ne vin din Siria și din Irak ne demonstrează că icoanele au fost prima țintă a bisericilor din aceste țări. Vandalizate, profanate, distruse… iar cele cu valoare istorică, puse la vânzare pe internet. Dacă icoanele din bisericile cucerite au avut un sfârșit tragic, și cele din casele creștinilor le urmează soarta. Reporterul pentru Orient al Cristian Post, Stoyan Zaimov, scria la 1 august 2015 despre o femeie din Mosul – Irak, care a fost obligată, sub amenințarea armei, să cale în picioare icoana Mântuitorului Iisus Hristos.

În orice loc al lumii ne-am afla, când spunem cuvântul „icoană”, gândul ne zboară la creștinismul răsăritean, acolo unde icoana este mai mult decât imagine. Dincolo de aspectul ei istoric, estetic, arheologic, icoana este prezență harică. Icoana nu este portretul unei persoane care a fost, ci este portretul sau reprezentarea unei persoane în Împărăția lui Dumnezeu, așa cum precizează Sfântul Teodor Studitul în lucrarea Despre Sfintele Icoane. Contra ereticilor iconomahi. Da, este adevărat că tot în Răsărit a avut loc disputa icoanelor, dar tot Răsăritul a biruit, hotărârea cinstirii icoanelor fiind semnată pentru vecie la Sinodul VII Ecumenic de la de la Niceea, din anul 787.

Indiferent de valul istoriei, icoana Mântuitorului, a Maicii Domnului și icoanele sfinților au fost cinstite cu prețul vieții de către creștinii orientali. Au trecut de iconoclaști, de stăpânitorii musulmani, de puterile colonialiste și au rămas la loc de cinste în bisericile și în casele creștinilor din țările arabe. Mai mult, la unele icoane ale Maicii Domnului din Siria vin și femeile musulmane, cu dorința de a rămâne însărcinate – multe dintre ele mărturisind minunea.

Se pare, însă, că nu este de ajuns. Mărturiile care ne vin din Siria și din Irak ne demonstrează că icoanele au fost prima țintă a bisericilor din aceste țări. Vandalizate, profanate, distruse… iar cele cu valoare istorică, puse la vânzare pe internet. Dacă icoanele din bisericile cucerite au avut un sfârșit tragic, și cele din casele creștinilor le urmează soarta. Reporterul pentru Orient al Cristian Post, Stoyan Zaimov, scria la 1 august 2015 despre o femeie din Mosul – Irak, care a fost obligată, sub amenințarea armei, să cale în picioare icoana Mântuitorului Iisus Hristos. Femeia face parte dintr-un grup de 253 de creștini asirieni, aparținând Bisericii Caldeene din Irak, creștini care au fost răpiți la începutul lunii martie a anului 2015. „Aveam un pistol la piept și au aruncat o icoană a lui Hristos pe podea. Mi-au cerut să calc pe ea. Am fost amenințată cu arma, ca să calc în picioare icoana lui Hristos. Am avut de ales. Fetele și nepoții mei erau acolo. La mine nu mă gândeam, ci la ei. Eu puteam să mor, dar ei nu meritau asta...”, a mărturisit femeia, după ce a fost eliberată din mâinile soldaților jihadiști.

Citește despre: