Analiză și contextualizare în vestirea Evangheliei

Prezentare de carte

Analiză și contextualizare în vestirea Evangheliei

    • Analiză și contextualizare în vestirea Evangheliei
      Analiză și contextualizare în vestirea Evangheliei

      Analiză și contextualizare în vestirea Evangheliei

Suntem dinaintea unui volum de predici valabil pentru oricine vrea să vestească limpede și coerent Evanghelia, cu teme de reflecție inedite, propuse ca „desfacere” a predicii propriu-zise în cateheze ori alte omilii biblice, sistemic alcătuite și cu un plus bibliografic mereu necesar pentru plusul comunicării.

O lucrare cu totul specială a văzut lumina tiparului în urmă cu ceva ani, dar la vremea de acum, a nevoii de analiză, îmi pare potrivit să o așezăm în Picătură pentru a ne bucura împreună de rigoarea duhovnicească a specialistului: Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, „Evanghelia lui Iisus. Misiunea Cuvântului” (Ediția a II-a revăzută, editura Mega, Cluj Napoca, 2018, 402 pg.). Poate că prefața cărții, semnată de IPS Andrei – Pledoarie pentru punerea în practică a Evangheliei lui Iisus (p. 11) – este una din grilele de lectură cele mai complexe propuse de autor.

Pornind de la credința sa personală, la care subscriem, că predica trebuie să cuprindă doar două părți principale – analiza textului biblic și actualizarea mesajului său pentru lumea contemporană, vizată fiind, în actualizare, sfera valorilor morale izolate, a problemelor sociale, politice, demografice, ecologice etc. (p. 15) – autorul ne propune un manual complex de omiletică biblică, așezat pe marile perioade a le ritmului liturgic  și argumentat – admirabil – în planul exegezei. Suntem dinaintea unui volum de predici valabil pentru oricine vrea să vestească limpede și coerent Evanghelia, cu teme de reflecție inedite, propuse ca „desfacere” a predicii propriu-zise în cateheze ori alte omilii biblice, sistemic alcătuite și cu un plus bibliografic mereu necesar pentru plusul comunicării. În planul comunicării acrivice a Adevărului revelat, volumul Părintelui Stelian Tofană aduce aminte de sintezele prin care s-au impus cunoscătorilor Părinții Bisericii și exegeții atenți ai Scripturii, descoperind propovăduirii mecanismul intern de pregătire, enunțare și articulare cotidiană de care avem atât de mare nevoie. Sunt 55 de texte – dacă acceptăm aici și Excursul legat de Nașterea Domnului (pp. 315-319) – dar mii de idei excelente de predică, sute de soluții la aducerea mai aproape de ascultători a bucuriei textului Evanghelie în afara căruia nu este propovăduire.

Sursa: tribuna.ro

Citește despre: