Analiză și contextualizare în vestirea Evangheliei
Suntem dinaintea unui volum de predici valabil pentru oricine vrea să vestească limpede și coerent Evanghelia, cu teme de reflecție inedite, propuse ca „desfacere” a predicii propriu-zise în cateheze ori alte omilii biblice, sistemic alcătuite și cu un plus bibliografic mereu necesar pentru plusul comunicării.
O lucrare cu totul specială a văzut lumina tiparului în urmă cu ceva ani, dar la vremea de acum, a nevoii de analiză, îmi pare potrivit să o așezăm în Picătură pentru a ne bucura împreună de rigoarea duhovnicească a specialistului: Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, „Evanghelia lui Iisus. Misiunea Cuvântului” (Ediția a II-a revăzută, editura Mega, Cluj Napoca, 2018, 402 pg.). Poate că prefața cărții, semnată de IPS Andrei – Pledoarie pentru punerea în practică a Evangheliei lui Iisus (p. 11) – este una din grilele de lectură cele mai complexe propuse de autor.
Pornind de la credința sa personală, la care subscriem, că predica trebuie să cuprindă doar două părți principale – analiza textului biblic și actualizarea mesajului său pentru lumea contemporană, vizată fiind, în actualizare, sfera valorilor morale izolate, a problemelor sociale, politice, demografice, ecologice etc. (p. 15) – autorul ne propune un manual complex de omiletică biblică, așezat pe marile perioade a le ritmului liturgic și argumentat – admirabil – în planul exegezei. Suntem dinaintea unui volum de predici valabil pentru oricine vrea să vestească limpede și coerent Evanghelia, cu teme de reflecție inedite, propuse ca „desfacere” a predicii propriu-zise în cateheze ori alte omilii biblice, sistemic alcătuite și cu un plus bibliografic mereu necesar pentru plusul comunicării. În planul comunicării acrivice a Adevărului revelat, volumul Părintelui Stelian Tofană aduce aminte de sintezele prin care s-au impus cunoscătorilor Părinții Bisericii și exegeții atenți ai Scripturii, descoperind propovăduirii mecanismul intern de pregătire, enunțare și articulare cotidiană de care avem atât de mare nevoie. Sunt 55 de texte – dacă acceptăm aici și Excursul legat de Nașterea Domnului (pp. 315-319) – dar mii de idei excelente de predică, sute de soluții la aducerea mai aproape de ascultători a bucuriei textului Evanghelie în afara căruia nu este propovăduire.
Sursa: tribuna.ro
Despre Sfânta Parascheva, altfel
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro