În Anul omagial 2022, Sfântul Sinod instituie Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea”

30 Septembrie 2022 13:54 Patriarhia Română

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit joi la București, sub președinția Patriarhului Daniel. Au fost discutate subiecte de ordin teologic, liturgic și administrativ. Printre decizii s-a numărat și instituirea Ordinului „Maica Domnului Rugătoarea (Oranta)”.

După citirea apelului nominal în plen, lucrările au continuat în comisii: Comisia pastorală, monahală și socială; Comisia teologică, liturgică și didactică; Comisia canonică, juridică și pentru disciplină și Comisia pentru comunități externe, relații interortodoxe, intercreștine și interreligioase.

După reluarea lucrărilor în plen, cele patru comisii au prezentat propuneri referitoare la subiectele aflate pe ordinea de zi, iar, la final, părintele Sorin Șelaru, directorul Reprezentanței Patriarhiei Române pe lângă instituțiile europene, a prezentat volumul Holding fast to the Mystery of Faith. Festschrift for Patriarch Daniel of the Romanian Orthodox Church, pe care l-a coordonat împreună cu profesorul Daniel Munteanu.

Cartea include studii de teologie și spiritualitate ale mai multor clerici, teologi și profesori din 15 țări care îl cunosc pe Patriarhul Daniel. Volumul, redactat în limbile franceză, engleză și germană, este un „omagiu teologic” adus Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române la împlinirea a 15 ani de patriarhat.

În continuare, Părintele Patriarh Daniel a prezentat noul Ordin „Maica Domnului Rugătoarea (Oranta)”, instituit prin hotărâre a Sfântului Sinod.

„Acest ordin este foarte necesar pentru a sublinia în cadrul acestui an importanța rugăciunii. Maica Domnului este reprezentată, în general, cu Pruncul pe brațul stâng, lângă inimă, și cu mâna dreaptă Îl arată pe Hristos lumii și primește binecuvântarea Lui”, a explicat Preafericirea Sa.

Patriarhul României a mai afirmat că reprezentarea Pruncului pe partea dreaptă trebuie evitată.

Maica Domnului ține Pruncul „pe brațul stâng, ca pe un tron, și Îl arată lumii cu mâna dreaptă pe Pruncul Iisus și în același timp se roagă Lui și El o binecuvântează”.

„Aceasta este și icoana Bisericii, care se roagă lui Hristos și trăiește din binecuvântarea lui Hristos, pentru că, atunci când S-a înălțat la cer, Hristos i-a binecuvântat pe ucenici, iar în iconografie apare și Maica Domnului – în icoana Înălțării Domnului la cer – ca fiind și ea primitoare a binecuvântării Fiului Care Se înalță întru slavă la ceruri”, a adăugat Patriarhul României.

„Există și icoana în care Maica Domnului are mâinile ridicate în sus, este rugătoare, iar pe pieptul ei este chipul lui Hristos matur, Care binecuvântează. Icoana Maicii Domnului Rugătoarea este, și mai precis, icoana Bisericii rugătoare. De aceea s-a și numit Rugătoarea în limba latină, prin cuvântul Oranta”.

Icoana Maicii Domnului Oranta este reprezentată pe engolpionul pentru ierarhi, pe crucea pectorală pentru clerici și pe crucea-insignă pentru mireni. Ultimele două sunt decorate cu pietre prețioase de culoare albastră.

La finalul întrunirii, Patriarhul României a oferit Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea (Oranta)” tuturor membrilor Sfântului Sinod, alături de Diploma și medalia Anului omagial şi comemorativ 2022.

Ierarhii au primit în dar de la Părintele Patriarh Daniel noua ediție a Arhieraticonului, noua ediție a Ceaslovului Mare, ultima versiune a textului Statutului pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, adnotată, precum și cartea editată de părintele Sorin Șelaru.

Ședința de lucru a Sfântului Sinod s-a încheiat cu intonarea imnului „Cuvine-se cu adevărat”.

Sfântul Sinod s-a întrunit la Palatul Patriarhiei. Vineri, ierarhii se adună din nou împreună în rugăciune la Catedrala Patriarhală, unde sunt oficiate Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum la împlinirea a 15 ani de patriarhat a Părintelui Patriarh Daniel.

Sursa: basilica.ro

Ultimele din categorie