Moment istoric pentru Biserica bucureșteană „Sfântul Anton”

5 Iulie 2017 16:11 Arhiepiscopia Bucureştilor

Sute de bucureșteni au participat în seara zilei de marţi, 4 iulie, la un moment istoric pentru Parohia „Sfântul Anton” – Curtea Veche, paraclis patriarhal: primirea moaștelor Sfântului Antonie cel Mare.

Racla ce adăpostește sfintele moaște a fost adusă în această seară de IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, împreună cu un sobor de preoți la Biserica Sfântul Anton, după ce a fost sfințită de Patriarhul României la Reședința patriarhală.

Sosirea moaștelor a fost așteptată de credincioși în rugăciune, pe scena amenajată în curtea locașului de cult fiind oficiată slujba Acatistului Sfântului Antonie cel Mare. După aducerea sfintelor moaște, IPS Iosif a rostit un cuvânt de învățătură. Ierarhul a subliniat faptul că aceste moaște sunt un mare dar și o binecuvântare atât pentru parohie și Capitală, cât și pentru întreaga țară.

Sfântul Antonie cel Mare era considerat sfânt încă din timpul vieții”, a explicat Înaltpreasfinția Sa. De aceea, din smerenie el a poruncit ucenicilor să-i ascundă trupul după moarte pentru a nu fi venerat.

În continuare, ierarhul a evocat istoria descoperirii moaștelor și aducerea lor în Europa. Astăzi marele pustnic, «Patriarhul monahilor», cum a fost numit Sfântul Antonie, vine să locuiască în mijlocul cetății. Din pustia Egiptului din dreapta fluviului Nil, din pustia schitului, trecând prin Alexandria, prin Constantinopol, prin Franța, Sfântul Antonie ajunge și la noi, după 1650 ani de la trecerea lui la Domnul”, a spus IPS Iosif.

În finalul cuvântului rostit, ierarhul a îndemnat pe credincioși să se roage și pentru românii din afara țării, care, a subliniat Părintele Mitropolit, „nu se leapădă de credința creștină, ci se întăresc în ea, râvnind cu dor la frații lor, la mănăstirile și la bisericile din țară”.

Pr. Paroh Gheorghe Zaharia a spus că aducerea moaștelor Sfântului Antonie este un moment istoric pentru comunitatea păstorită. Părintele a prezentat demersurile făcute pentru împlinirea acestei dorințe.

În iulie 2016, în urma unei informații cum că moaștele Sfântului Antonie ar exista și s-ar afla într-o biserică din Franța, lângă Grenoble, părintele Zaharia a făcut o adresă către Patriarhul României.

Ca urmare, Pr. Prof. Dr. Constantin Pătuleanu, de la Facultatea de Teologie din București a efectuat un studiu amplu pentru a avea certitudinea autenticității informațiilor. Apoi, cu sprijinul IPS Iosif, care a mediat discuțiile cu Episcopul de Grenoble, a fost obținut fragmentul din moaștele Sfântului Antonie cel Mare și adus în București în urmă cu câteva săptămâni.

La final, pentru întocmirea studiului istoric și patristic cu privire la viața Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, Părintelui Constantin Pătuleanu i-a fost oferit Ordinul Sfinții Împărați Constantin și Elena pentru clerici.

Sursa: basilica.ro

Ultimele din categorie