Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul: „Postul este un prilej de a cultiva comuniunea cu semenii”

15 Martie 2016 20:47 Arhiepiscopia Bucureştilor

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a oficiat marţi, 15 martie 2016, la Catedrala Patriarhală, în cadrul Pavecerniței Mari, a doua parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul.

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, Preasfinţia Sa a explicat înţelesurile textului biblic citit astăzi, arătând că „Evanghelia din seara aceasta enumeră milostenia şi rugăciunea şi anume, că noi trebuie ca să le facem nu ca făţarnicii în văzul oamenilor pentru a fi laudaţi de către aceştia”. În acest caz, lauda oamenilor înseamnă „singura răsplată pe care o primim”, de aceea trebuie să facem fapte bune „în ascuns ca Dumnezeu Tatăl nostru cel din Ceruri Care vede în ascuns să ne răsplătească nouă”.

Ierarhul a mai vorbit şi despre rugăciune subliniind faptul că în ceea ce o priveşte „o ispită a modernităţii este aceea de a considera că ne putem ruga şi acasă, lucru care este perfect adevărat, dar trebuie să ne rugăm în primul rând împreună în Biserica lui Dumnezeu”. Făcând referire la perioada liturgică în care ne aflăm, Preasfinţia Sa a spus că „perioada postului este o perioadă în care noi, prin aceste fapte ale dreptăţii, prin toate eforturile duhovniceşti, încercăm să restaurăm comuniunea noastră cu Dumnezeu, comuniune ruptă de păcatele pe care le-am săvârşit”. De asemenea, „în aceeaşi măsură postul este un prilej de a cultiva şi comuniunea cu semenii, ştiind că toţi la un loc împreună alcătuim «Trupul lui Hristos», cum numeşte atât de minunat Sfântul Apostol Pavel Biserica”.

Sursa: basilica.ro

Ultimele din categorie