„Am fost trimiși ca să aducem foc din Cer și să-l aprindem pe pământ, în sfintele altare și în inimile oamenilor”

25 Noiembrie 2016 12:16 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a prezidat ieri conferinţa semestrială cu preoţii din Protoieria Târgu Neamţ. În cadrul Sfintei Liturghii ce a precedat întrunirea, tânărul diacon Cosmin Gavriloaia a fost hirotonit întru preot.

Conferinţa preoţească semestrială de toamnă a fost găzduită de Seminarul Teologic „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ. Ziua a debutat cu slujba Sfintei Liturghii, oficiată de IPS Părinte Mitropolit Teofan în Biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul“. Slujba arhierească a reprezentat un moment istoric şi pentru Parohia „Sfântul Dumitru“ din Crăcăoani - Protopopiatul Târgu Neamţ, diaconul Cosmin Gavriloaia fiind hirotonit întru preot pe seama acestei comunităţi.

La finalul Liturghiei, în cuvântul de învăţătură, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a făcut referire la misiunea preoţească: „Părintele proaspăt hirotonit în această zi, precum şi noi toţi laolaltă am fost şi suntem trimişi să vestim nu o evanghelie omenească, ci descoperirea cea de sus, arătată în dumnezeiasca Evanghelie, prin care se propovăduieşte nu cuvântul nostru, ci cuvântul lui Dumnezeu. În al doilea rând, Domnul Hristos în Evanghelia acestei zile a spus că Împărăţia lui Dumnezeu este coborâtă printre noi, oamenii, referindu-se la Sine ca manifestare a Împărăţiei cerurilor coborâtă pe pământ. Noi nu suntem trimişi într-o eparhie, mănăstire sau parohie, să le spunem oamenilor doar să fie cinstiţi, drepţi, curaţi, cuviincioşi, ci am fost trimişi, nici mai mult nici mai puţin, ca să aducem foc din Cer şi să-l aprindem pe pământ, în sfintele altare şi în inimile oamenilor, după cuvântul Mântuitorului Hristos: «Foc am venit să aduc pe pământ»“.

În sala de festivităţi a seminarului s-a derulat apoi conferinţa propriu-zisă, în cadrul căreia s-a prezentat la început un film despre viaţa şi activitatea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul. În continuare, IPS Părinte Teofan a făcut o prezentare pe larg a modului de derulare şi a concluziilor Sfântului şi Marelui Sinod, ce a avut loc în această vară în Creta.

De la același autor

Ultimele din categorie