Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Chirițeni a fost sfințită

27 Septembrie 2015 15:27 Ioana Zlotea Arhiepiscopia Iaşilor

Duminică, 27 septembrie 2015, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din localitatea nemțeană Chirițeni, comuna Hangu.

Noua biserică a parohiei Chirițeni din Protopopiatul Ceahlău, județul Neamț a fost sfinţită astăzi, 27 septembrie 2015. Slujba a fost oficiată de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. După slujba de târnosire a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească pe un podium special amenajat în curtea locașului de cult. La eveniment au fost prezente şi oficialităţi locale.

După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat însemnătatea pildei citite în Duminica a 18-a după Rusalii, „Pescuirea minunată”. Unul dintre cele mai importante mesaje transmise de IPS Părinte Teofan a fost cel care a făcut referire la ce înseamnă a fi „pescar de oameni”: „Sfântul Apostol Petru a devenit pescar de oameni, adică i-a prins pe oameni în plasa credinței, a propovăduit pe Hristos, a propovăduit viața cea adevărată și atunci mulți care l-au auzit și au văzut viața sa simplă, dar curată, au ascultat de Sfântul Apostol Petru în toate predicile sale după Învierea Domnului Hristos. Ce suntem noi? Suntem oameni păcătoși, chemați însă să mergem mai la adânc pentru a vedea lucrurile cele adevărate și sfinte; să avem conștiința că suntem oameni păcătoși, dar în același timp să nu ne temem, ci să devenim și noi pescari de oameni. Cum să devenim noi pescari de oameni? Să facem în așa fel încât să nu ne fie rușine de viața noastră creștină. Și văzând bărbatul că femeia sa e credincioasă, puțin câte puțin poate, se convinge și el să meargă pe calea cea bună. Și atunci femeia a devenit pescar, a devenit apostol. Bărbatul așijderea, să aibă calea care duce către Dumnezeu și chiar dacă soția lui nu calcă spre Sfânta Biserică este imposibil ca ea, văzându-l pe el om sfânt și curat, în cele din urmă, să nu se convingă că trebuie să fie pe calea Domnului. (…) Să nu ne fie frică de cuvântul «apostol»! Un om care aduce pe altul la credință, fie el bărbatul sau femeia sau copiii sau vecinul sau cel de la serviciu, apostol se numește și Dumnezeu îi răsplătește încă din această viață, ca să nu mai vorbim de răsplata pe care o va primi, cu mila Domnului, în Împărăția Cerurilor”.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Ionel Cuțuhan, Protopopul Protoieriei Ceahlău a dat citire hrisovului de sfinţire, după care Părintele paroh Gheorghe Avârvarei a rostit un cuvânt în care a mulţumit ctitorilor şi tuturor celor implicaţi în zidirea bisericii, amintind cum a pornit ideea construirii unui nou locaș de cult în parohie. „Aici (n.r. la Chirițeni), când am fost instalat, am găsit un sat de munte, oameni de munte, dar și o biserică în vârful unui deal – monument istoric de la 1829. (…) Slujind alături de credincioșii din satul Chirițeni am aflat de o dorință mai veche a acestora, de după Revoluție, în special, de a avea o biserică în vatra satului”, a precizat Pr. Gheorghe Avârvarei.

Au fost acordate și distincţii de vrednicie tuturor celor care au sprijinit ridicarea şi înfrumuseţarea bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”. Actualul paroh de la Chirițeni, preotul Gheorghe Avârvarei, a fost hirotesit iconom stavrofor de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Printre persoanele care au primit distincții de vrednicie s-a numărat și Gavril Lupu, primarul Comunei Hangu.

Punerea pietrei de temelie şi sfinţirea locului pentru noua biserică din satul Chirițeni s-a săvârşit la data de 29 august 2006, după care au început lucrările de amenajare şi construcţie, care au durat până în anul 2010. Au urmat lucrările de finisare interioare și exterioare, finalizate în perioada 2014-2015 cu pictarea bisericii, de către pictorul Armand Kuchta din localitatea Buhalniţa, judeţul Neamţ.

De la același autor

Ultimele din categorie