Complexul parohial din Suhuleț, sfințit de IPS Părinte Mitropolit Teofan

10 Iulie 2017 17:12 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

La Parohia „Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil şi al tuturor cereştilor puteri“ din Suhuleț, comuna Tansa, Protopopiatul Iași 3, s-a reuşit, prin grija părintelui paroh Iulian Vlad Zaltariov, ridicarea şi finalizarea unui complex parohial format din casă socială, casă parohială, bibliotecă, lumânărar. Ca o încununare a eforturilor enoriaşilor şi ale preotului din Suhuleț, slujba de sfinţire a tuturor acestor clădiri a fost oficiată duminică, 9 iulie, de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în sobor numeros de preoţi şi diaconi. 

Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-a aflat duminică, 9 iulie 2017, la Parohia „Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil şi al tuturor cereştilor puteri“ din Suhuleț, unde a oficiat slujba sfinţirii pentru casa socială, casa parohială, bibliotecă și lumânărar. Din soborul co-slujitor au făcut parte, alături de părintele paroh Iulian Vlad Zaltariov, arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, pr. Mihail Roșu, protoiereul Protopopiatului Iași 3, pr. dr. Dragoş Bahrim, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi, pr. Andrei Zlăvog, directorul Compartimentului Aprovizionare Transport şi Parc Auto al Centrului Eparhial Iaşi. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de elevi seminariști ieșeni, dirijați de diac. prof. Mihai Ursache.

În cuvântul rostit cu acest prilej, IPS Părinte Mitropolit Teofan a arătat că omului îi revine responsabilitatea de a-L primi pe Dumnezeu în viața lui: „Îl rog pe Dumnezeu să vă dăruiască tuturor bucuria pe care a avut-o vameșul Zaheu când Dumnezeu a pătruns în viața lui. Totodată, sper și mă rog să aveți putere să-L primiți pe Dumnezeu în casa dumneavoastră. Există o imagine în care Mântuitorul Hristos este înfățișat cum bate la ușă, iar omul stă înlăuntrul casei, iar acea ușă nu are mâner decât înăuntru. Această imagine dorește să sublinieze faptul că Dumnezeu vine la ușa sufletului nostru, bate, dar nu dă buzna niciodată. Trebuie ca noi să-I deschidem, pentru că ușa spre El nu se deschide decât dinlăuntru”.

Părintele paroh a subliniat însemnătatea zilei pentru comunitatea pe care o păstorește: „Este o zi istorică pentru satul Suhuleț, pentru că, de peste 600 de ani de la atestare, este prima dată când un mitropolit poposește în comunitatea noastră. Satul Suhuleț este situat la cel mai înalt punct din județul Iași, la 500 metri altitudine, motiv pentru care l-am denumit «Micul Tabor» fiindcă, ori de unde ai veni, trebuie să urci spre satul Suhuleț, întocmai ca la Muntele Tabor”.

La final, părintele Iulian Vlad Zaltariov a fost hirotesit de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei întru iconom stavrofor, ca urmare a implicării sale în realizarea lucrărilor de construcţie şi de înfrumuseţare a complexului parohial. De asemenea, au fost evidenţiate persoanele care s-au implicat în construirea pr complexului parohial, printre care s-au numărat și primarul comunei Tansa, d-l Daniel Voinescu, precum și poetul și eseistul Cassian Maria Spiridon, preşedintele  filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România.

De la același autor

Ultimele din categorie