Corul Byzantion a concertat în Estonia

7 Februarie 2017 12:36 Adrian Sîrbu Arhiepiscopia Iaşilor

În perioada 1-2 februarie, membrii corului Byzantion au susținut două concerte de muzică psaltică cu titlul „Vocile Bizanțului” în Estonia (Tallinn și Pärnu), la invitația fundației „Eesti Kontsert”. După ce edițiile anterioare au adus pe marile scene ale Estoniei coruri din Georgia, Epigt, Grecia sau Armenia, anul acesta a fost rândul României să fie reprezentată prin tezaurul inegalabil al artei psaltice.

Momentul central l-a reprezentat concertul din catedrala „Sfântul Nicolae” (sec. XIV), un edificiu impunător, dar și un martor al istoriei mult încercate de războaie a poporului estonian. Repertoriul abordat a inclus piese diverse și reprezentative pentru diferite perioade și stiluri, interpretate în limbile română, greacă și slavonă. Astfel, imnul protocreștin din papirusul egiptean 1786 (Oxyrrynchos, sec. III), reprezentând primul document muzical creștin, Aliluia și prochimenul Domnul a împărățit, în stil paleoromaic (Grecia Magna, sec. VII - XIII), cântarea la Schimbarea la Față, în glasul varis, de Sfântul Ioan Cucuzel (sec. XIII - XIV) și troparul la litie de Petru Berechet (înc. sec. XVIII) sunt doar câteva piese ce au purtat auditoriul pe drumul fascinant al psaltichiei. Nu au lipsit din repertoriu nici cântări precum stihiri la Întâmpinarea Domnului (2 februarie) sau „Legănușul” (Cântarea a IX-a a Canonului Întâmpinării).

Nota festivă și de înaltă ținută a evenimentului a fost asigurată de prezența la concert a Domniei Sale, doamna Daniela Cămărăşan, Ambasadorul României în Republica Estonia, precum și a delegației oficiale a Mitropolitului Stephanos al Estoniei, alături de care corul Byzantion a participat în cadrul slujbei Întâmpinării Domnului.

Surpriza serii a constat în prezența în public a marelui compozitor estonian Arvo Pärt, un admirator al cântului ortodox și o personalitate a cărei notorietate este puternic potențată de modestie și autenticitate.

Corul Byzantion intenționează reluarea concertului din Estonia și în orașul Iași, ca debut oficial al evenimentelor din 2017, ce marchează aniversarea a 20 ani de activitate a formației.

De la același autor

Ultimele din categorie