Denia Canonului cel Mare la Catedrala Mitropolitană din Iași

29 Martie 2017 23:41 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Miercuri, 29 martie, numeroşi credincioşi ieșeni au participat la slujba Deniei Canonului Sfântului Andrei Criteanul, săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, alături de un sobor de preoți, la Catedrala Mitropolitană.

Potrivit rânduielii tipiconale, miercuri seară, în săptămâna a V-a din Postul Mare, a fost săvârșită Denia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. În Catedrala mitropolitană din Iaşi, slujba canonului a fost oficiată de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor formați din părinți consilieri și slujitori ai Catedralei. În cadrul Deniei Canonului cel Mare s-a citit şi Viaţa Sfintei Maria Egipteanca, important document hagiografic şi duhovnicesc, scris de Sfântul Sofronie, patriarhul Ierusalimului.

„Cel ce lovești cu milă și Te milostivești fierbinte”

În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat faptul că dreptatea lui Dumnezeu este împreunată cu mila Lui:Rugăciunea din această seară, în Canonul Sfântului Andrei Criteanul, prezintă dreptatea lui Dumnezeu împreunată cu mila Lui. «Cel ce lovești cu milă și Te milostivești fierbinte», spune cântarea «Milostivește-Te spre noi». Dumnezeu este milostiv și iertător pentru cel care se căiește în fața Lui, însă El este și drept față de Cel care păcătuiește și nu urmează calea pocăinței ulterior”.

Deniile, slujbe specifice Postului Mare, sunt utrenii care se săvârşesc în seara zilei precedente. Astfel, Denia Canonului cel Mare este utrenia zilei de joi, oficiată miercuri seara. Cunoscută drept „Canonul lacrimilor“, această creaţie în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe şi cel mai extins imn liturgic din cultul ortodox, cu 250 de strofe sau tropare. În timpul citirii Canonului, credinciosul să-și adâncească inima şi mintea în rugăciune, să cugete la relele săvârşite și să-L roage pe Dumnezeu să-l ierte, în tonul stihului cântat la strană: „Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă!“. Vineri seară se va săvârşi Denia Acatistului Bunei Vestiri.

De la același autor

Ultimele din categorie