IPS Mitropolit Teofan: „Peștera din Betleem reprezintă familia autentică”

20 Decembrie 2015 18:12 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

În Sala  „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Piatra Neamț a avut loc sâmbătă, 19 decembrie, tradiționalul concert de colinde „Nașterea Domnului – Bucuria Noastră”. Evenimentul  a fost organizat de către Protopopiatul Piatra Neamț, la inițiativa și cu binecuvântarea  Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Printre corurile participante s-a numărat și  Corul „Camena” al preoteselor din Protopopiatul Piatra-Neamț, care a încântat auditoriul, stârnind ropote de aplauze.

Grupurile de colindători ce au vestit Nașterea Domnului credincioșilor din Piatra-Neamț au fost Corul Protopopiatului Piatra Neamț „Glasul bisericii”, Corul „Camena” format din preotesele din protopopiatul Piatra-Neamț, Corul „Angeli”, Ansambul „Datina Străbună”și  „Vlăstarele Ortodoxiei” format din membrii ATOR- Piatra-Neamț. La eveniment au fost prezenți preoți, credincioși, membri ai autorităților locale și județene, precum și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

La finalul concertului, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a mulțumit colindătorilor și celor implicați în organizare, vorbind câteva cuvinte și despre simbolismul peșterii din Betleem: „Peștera din Betleem, cântată de colindele din această seară, reprezintă în mod special familia autentică, fără de care nu există normalitate în viața noastră. În persoana Bătrânului Iosif îi găsim pe toții tații din lume care nu-și pleacă genunchii în fața a ceea ce se răspândește atât de mult în lume - desfrâul, infidelitatea și cele care decurg din aceasta. În peștera din Betleem o vedem și pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care reprezintă icoana nașterii de prunci și a creșterii lor în frică de Dumnezeu, rușine de oameni și dragoste de neam. Bineînțeles, din peșteră nu lipsește Dumnezeiescul Prunc, chip al tuturor pruncilor dintotdeauna, care ne fac viața atât de frumoasă și despre care Ernest Bernea spunea că atunci când sufletul omului este agitat, frământat, înnegrit de tot ceea ce se întâmplă în el și în jurul său, dacă privește și ține de mână un prunc, având disponibilitatea de a-l asculta pe acesta, iese din starea în care se află și pătrunde într-o altă zare”.

Despre importanța concertului anual de colinde a vorbit și părintele părintele Valentin Tofan, protopopul Protoieriei Piatra Neamț: „Este un eveniment pe care îl așteptăm în fiecare an cu nerăbdarea curată a copiilor și cu nostalgia înțelepată a vârstnicilor, care, de fiecare dată, retrăiesc cu aceeași emoție minunea Întrupării Mântuitorului nostru Iisus Hristos. La plinirea vremii, Fiul lui Dumnezeu a luat chip de Om și a venit să stea de vorbă cu fiecare dintre noi în mod personal, direct, pe limba înțeleasă de noi, spunându-ne adevărul despre Sine, despre Dumnezeu-Tatăl și despre Dumnezeu-Sfântul Duh. Mântuitorul a venit să ne spună cum să ne putăm între noi și față de Dumnezeu, ca să nie fie bine aici pe pământ și sus în Cer”.

Concertul de Crăciun al Protopopiatului Piatra Neamț s-a încheiat cu tradiţionalul colind „O, ce veste minunată!“ interpretat de membrii tuturor celor cinci coruri, împreună cu toţi cei prezenţi.

De la același autor

Ultimele din categorie