IPS Mitropolit Teofan, prezent la evenimentul „Tânărul din Petrodava”

17 Septembrie 2016 18:14 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

La Piatra Neamț se derulează în aceste zile (16-18 septembrie) cea de-a II-a ediție a evenimentului intitulat „Tânărul din Petrodava“. Întâlnirea este organizată de Asociaţia Tineretul Ortodox Român - filiala Piatra Neamţ și reunește 500 de tineri din toată Moldova, dar şi din afara graniţelor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Tema ediției din acest an este „Căsătoria - Taină a iubirii“.

Aproximativ 500 de tineri au participat astăzi, 17 septembrie, la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în Parohia Mărăței II din Piatra Neamț. Slujba arhierească a făcut parte din ediția a II-a a workshop-ului „Tânărul din Petrodava”, tema din acest an fiind „Căsătoria - Taină a iubirii”. Despre acest subiect le-a vorbit tinerilor și IPS Părinte Teofan în cuvântul de învățătură: „Căsnicia trebuie să fie o mergere împreună. Mergi împreună în căsnicie privind spre o țintă, spre o triplă țintă: trebuie să privești să privești spre copiii tăi, trebuie să privești spre lumea în care trăiești și trebuie să privești spre Dumnezeu. Bine ar fi ca cei doi - soțul și soția, să  privească în același fel și copiii, și lumea, și pe Dumnezeu. E greu, dar voi, tinerii, trebuie să vă pregătiți încă de acum pentru a fi cu cineva cu care să simțiți că veți merge împreună. Și când mergi împreună pe nisip, lași în urmă patru pași: el doi și ea doi. Dacă vezi cumva doar o pereche de pași, înseamnă că există o problemă între ei pe firul vieții și că au fost momente când cei doi au mers separat. Se mai poate întâmpla însă un lucru când este o singură pereche de pași: când vin momente mai grele , el o ia pe ea pe umerii lui sau, în funcție de caz, ea îl ia pe el pe umerii ei”.

La finalul Sfintei Liturghii, preoții Nicolae Nicău și Septimius Constantin Cazan, coordonatorii evenimentului „Tânărul din Petrodava”, au fost hirotesiți de IPS Mitropolit Teofan întru iconomi stavrofori.

Pe parcursul celor  trei zile, manifestarea, care va avea loc la poalele munţilor Cetăţii Petrodava, îşi propune să atragă tinerii în dialog cu scopul de a descoperi, învăţa şi fundamenta Taina Căsătoriei, ca bază de întemeiere a familiei tradiţionale româneşti, bază pe care se poate dezvolta în prezent şi viitor o societate cu valori morale, civice şi spirituale sănătoase, asigurând un viitor cu pace şi armonie între semenii neamului românesc. Ei vor participa la activităţi specifice vârstei tânărului, cu rol educativ, informativ şi formativ, recreativ şi de timp liber, moral şi spiritual, cultural şi turistic. Prin intermediul unor activităţi precum conferinţa, sesiunile de lucru şi ateliere, dezbateri, Marşul tinereţii, întreceri sportive, proiecţii documentare, expoziţii, spectacole, foc de tabară şi cenaclu, tinerii participanţi sunt invitaţi să-şi petreacă util şi plăcut timpul lor liber, să-şi găsească şi/sau regăsească prietenii care au aceleaşi preocupări ca şi ei şi care îi ascultă şi îi înţeleg, să înveţe şi/să-şi asume responsabilităţi şi, în măsura în care pot, sa îi ajute pe cei din jurul lor, ducând spre familiile şi locurile din care provin mesajul, informaţia şi experienţa cu care s-au îmbogăţit pe parcursul zilelor petrecute la Piatra Neamţ.

Organizatorii - Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Asociaţia Tineretul Ortodox Român, filiala Piatra Neamţ, în colaborare cu Protopopiatul Piatra Neamţ - au gândit un program diversificat şi complex cu sprijinul echipei multidisciplinare, formată din coordonator proiect, preoţi, profesori, psihologi, cadre medicale, elevi şi  studenţi voluntari, care să raspundă, pe mai multe planuri, nevoilor actuale ale tinerilor. Acest proiect cultural-educativ este sprijinit financiar de Consiliul Judeţean Neamţ şi de Primăria Municipiului Piatra Neamţ

De la același autor

Ultimele din categorie