La Mănăstirea Hadâmbu va fi sfinţit Așezământul „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv”

Așezământul social-caritabil „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” al Mănăstirii Hadâmbu din județul Iași va fi sfinţit duminică, 13 octombrie 2019, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, alături de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Clădirea este destinată pelerinilor şi s-a ridicat în trei ani de zile.

 

În contextul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, Așezământul social-caritabil „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” al Mănăstirii Hadâmbu din județul Iași va fi sfinţit duminică, 13 octombrie 2019, la ora 18:00. Slujba va fi săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. La acest moment care încununează efortul depus de către ctitori sunt aşteptaţi să participe numeroşi credincioşi din toată ţara, care au evlavie la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului aflată în biserica-monument a aşezării monahale din Dealul Mare. „Ne exprimăm recunoştinţa faţă de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan pentru că a rânduit ca sfinţirea aşezământului să fie inclusă în programul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva. Îi aşteptăm cu multă bucurie pe ierarhii din ţară şi din străinătate care vor răspunde invitaţiei Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei de a fi prezenţi la acest moment ce încununează munca şi efortul depus”, s-a exprimat arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu.

Capacitate de cazare pentru 600 de pelerini

Construirea casei pentru pelerini a început în toamna anului 2015, la iniţiativa părintelui stareţ Nicodim Gheorghiţă, cu sprijinul ctitorilor şi al donatorilor care au înţeles necesitatea acestui edificiu. Construcţia a fost realizată de Firma SC „Prestarea” SA din municipiul Iaşi, condusă de Constantin Nichifor, director principal al acestei societăţi, după planuruile arhitecţilor Bogdan Negoiţă şi Marius Tănasă, sub îndrumarea Preasfinţitului Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Preasfinţia Sa a oferit îndrumările necesare, fiind prezent mereu pe şantierul aşezământului. „Am pornit această lucrare pentru ca toţi oamenii care ajung la mănăstirea noastră să poată fi cazaţi pe timpul nopţii. Astfel, am dorit să venim în întâmpinarea lor prin a le oferi spaţii generoase de cazare. În aşezământ putem caza 600 de pelerini, iar capacitatea sălii de mese este de 300 de locuri. Ne bucurăm pentru că reuşim, deşi obştea este mică, să-i găzduim pe credincioşii care vin la Iaşi să se închine la racla cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva”, a mărturisit arhimandritul Nicodim Gheorghiţă.

Aşezământ înscris în lucrarea social-filantropică a Bisericii

Pe tot parcursul anului, pelerinii doresc să participe la sfintele slujbe închinate hramurilor, dar şi la Taina Sfântului Maslu. Aceştia vin cu multă evlavie să ceară mijlocire de la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care a săvârşit multe minuni în ctitoria lui Iane Hadâmbu. „Cu ajutorul lui Dumnezeu şi al Maicii Domnului s-a finalizat această lucrare amplă cu sprijinul ctitorilor şi cu donaţiile oamenilor care preţuiesc acest aşezământ monastic. În fiecare duminică şi sărbătoare am apelat la bunăvoinţa credincioşilor pentru a reuşi să avansăm cu lucrările de construcţie. Principalul ctitor este prinţul Ştefan Sturza, urmat de câţiva ucenici. Alături de noi a fost mereu Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, care a coordonat acestă lucrare. Mulţumim Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan pentru că ne-a oferit arhiereasca binecuvântare să ridicăm acest aşezământ, Preasfinţitului Părinte Calinic Botoşăneanul pentru că ne-a fost alături şi tuturor celor ce ne-au sprijinit”, a adăugat stareţul Mănăstirii Hadâmbu. Așezământul social-caritabil „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” se înscrie în lucrarea social-filantropică a Bisericii Ortodoxe Române. Amintim că în fiecare duminică şi sărbătoare, la Mănăstirea Hadâmbu peste o mie de pelerini primesc o masă caldă.

De la același autor

Ultimele din categorie