Liturghie oficiată de IPS Mitropolit Teofan la Penitenciarul Botoșani: „Toți oamenii sunt iubiți de Dumnezeu”

21 Ianuarie 2018 22:57 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat astăzi Sfânta Liturghie la Capela „Duminica Tuturor Sfinţilor” din incinta Penitenciarului Botoşani. Au participat la slujbă atât angajați ai instituției, cât și foști și actuali deținuți, aceștia din urmă fiind cei care au dat răspunsurile la strană.

Deținuții din Penitenciarul Botoșani s-au rugat duminica aceasta împreună cu IPS Părinte Mitropolit Teofan. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în Capela „Duminica Tuturor Sfinţilor” din incinta unității, alături de un sobor de preoți și diaconi, condus de părintele protopop Lucian Leonte. La slujba arhierească au fost prezenți, alături de deținuți și angajați ai instituției, și foști deținuți ai Penitenciarului Botoșani.

În cuvântul de învățătură rostit după Sfânta Evanghelie Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat faptul că Dumnezeu are dragoste față de toți oamenii: „Toți oamenii sunt iubiți de Dumnezeu, pentru că El este cel care ne-a făcut pe noi. Dumnezeu a binecuvântat pe tatăl și pe mama fiecăruia dintre noi, ca, într-o bună zi, noi să ne naștem. El nu este Dumnezeul doar al unora, după cum spune Sfântul Apostol Pavel, ci este Dumenzeul tuturor. Că ești drept sau păcătos, că ești bărbat sau femeie, că ești bogat sau sărac, că ești rob sau om liber, dacă-l ai pe Dumnezeu, ai totul. (…) Dumnezeu vine la noi, în sufletul nostru, vine, bate la ușă, vrea să intre în viața noastră, însă cu o condiție: ca noi să vrem să vină la noi. Dacă omul îi deschide ușa Domnului, dacă Îl caută, dacă insistă să-L găsească, Dumnezeu se va lăsa aflat. Mai mult de atât, după cum spune în Sfânta Scriptură, Dumnezeu se bucură mai mult când este iubit sau căutat de un păcătos decât de un drept, căci dreptul este oricum cu Dumnezeu. Însă când și păcătosul se îndreaptă spre El, Dumnezeu se bucură mai mult decât pentru 99 de drepți, după cuvântul Evangheliei”.

„Această vizită a Înaltpreasfințitului Părinte Teofan la noi este asemenea vizitei Mântuitorului Iisus Hristos la vameșul Zaheu”

După otpustul Liturghiei, părintele capelan de la Penitenciarul Botoșan, preotul Marcu Florin Lucian, a rostit un cuvânt de mulțumire, arătând cât de mult înseamnă pentru deținuți vizita Înaltpreasfințitului Părinte Teofan: „Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu că iată, a venit și această zi pe care de mult o așteptăm, în care ierarhul nostru să slujească Sfânta Liturghie în mijlocul nostru. Este prima Sfântă Liturghie arhierească săvârșită în altarul acestei capele după 22 de ani de existență; au mai fost slujbe arhierești la noi, dar ele s-au desfășurat pe un podium în curtea penitenciarului. Această vizită a Înaltpreasfințitului Părinte Teofan este asemenea vizitei din Evanghelia acestei zile, cea a Mântuiorului Iisus Hristos în casa vameșului Zaheu. Fără o invitație în prealabil, fără să cerem acest lucru, Dumnezeu ni l-a trimis în mijlocul nostru pe Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Vă primim cu inima deschisă, iar această inimă deschisă este cântarea de la strană pe care ați auzit-o. Nu avem pretenția că este ceva deosebit din punct de vedere artistic; nu este cântarea unui cor profesionist, dar cântăm cu toții. Slujirea noastră aici se centrează și gravitează în jurul Sfintei Liturghii și este mare lucrul acesta”.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan i-a acordat părintelui capelan Marcu Florin Lucian distincția Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei”. Aceeași distincție a primit-o și directorul penitenciarul Botoșani, comisarul-șef de penitenciare Cristian Ieremie, iar director adjunct Educație și Asistență Psihosocială, comisarul-șef de penitenciare Cristina Livadariu, și ofițerul de educație Florin Brânzei, au primit distincție de vrednicie. La rândul său, ierarhul a primit o icoană de lemn realizată de deținuți.

La final, IPS Părinte Teofan a vizitat atelierul de pictură al penitenciarului, acolo unde deținuții realizează icoane pe lemn.

De la același autor

Ultimele din categorie