Liturghie oficiată de IPS Părinte Mitropolit Teofan la Schitul Codrii Pașcanilor

7 Februarie 2016 19:18 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

În Duminica a XVI-a după Rusalii - 07 februarie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Schitului  „Sfânta  Teodora de la Sihla“ - Codrii Paşcanilor. Așezarea monahală, ce aparține de Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț, are doar cinci viețuitori.

Biserica Schitului „Sfânta  Teodora de la Sihla” din localitatea Moţca, Protopopiatul Pașcani, a fost neîncăpător duminica aceasta pentru credincioşii veniţi să participe la Sfânta Liturghie oficiată de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Părinte Teofan. Din sobor, alături de părintele stareţ Arsenie Popa și de părintele egumen Ieronim Cozma, a făcut parte şi părintele arhimandrit Luca Diaconu, stareţul Mănăstirii Bistriţa şi exarh al zonei Neamţ, precum și părintele protosinghel Iustin Câmpanu, secretar al Cabinetului mitropolitan. Răspunsurile liturgice au fost date de o parte din membrii corului psaltic „Sihăstria Carpaților” al Mănăstirii Sihăstria, alături de un grup de teologi.

Cine este mai fericit?

În cuvântul de învățătură rostit după Sfânta Evanghelie, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a explicat, printre altele, „Văzând darurile mai mari sau mai mic ale unora sau altora, mulți dintre pământeni se răzvrătesc în cugetul lor, spunând: «Dumnezeu i-a dat aproapelui mai mult, iar mie mi-a dat mai puțin. Oare nedrept este Dumnezeu?» Omul tinde în cugetul lui spre egalitate, la fel cum Adam și Eva au dorit să fie egali cu Dumnezeu. Din această dorință a oamenilor de egalitate, se nasc în lume și războaie - poporul cel mic vrea să fie egal cu poporul cel mare, sluga cu stăpânul, stăpânul cu împăratul, fiecare manifestându-și în acest fel invidia, cea care roade pe dinlăuntru sufletele. Dumnezeu știe însă, în atotînțelepciunea Sa, că, atât cel cu multe daruri, cât și cel cu mai puține daruri, poate să fie fericit, dacă este mulțumitor în sufletul său. În cele din urmă, totul se măsoară în mulțumirea sufletească. Oare nu există atâția oameni nevoiași și săraci care simt fericirea în cugetul lor și oameni puternici și bogați care trăiesc coșmaruri zi și noapte, gândindu-se că există posibilitatea să-și piardă puterea și bogăția? Și atunci, cine este este cel mai fericit dintre aceste două categorii?”.

La final, părintele egumen Ieronim Cozma i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Teofan pentru împreuna slujire, după care părintele mitropolit a oferit obștii de la Codrii Pașcanilor niște volume din seria „Viața în Hristos. Pagini de Filocalie”, apărută la Editura Doxologia.

Schitul „Sfânta Teodora de la Sihla” este situat în Codrii Pașcanilor, la 100 m în dreapta şoselei asfaltate Pașcani-Moțca, care dă în şoseaua Roman-Suceava, şi la şase km sud-vest de Paşcani. Tradiţia spune că în apropiere, la Valea Seacă, a existat pe vremuri un schit pentru călugări. Actualul schit s-a înfiinţat în 1991, la inititativa Maicii Cosma, cu binecuvântarea Mitropoliei Modovei şi Bucovinei. A fost înfiinţat ca schit pentru maici în memoria Sfintei Teodora de la Sihla, dar din 1993, viaţa monahală este întreţinută aici de călugări. În momentul actual, așezarea monahală, ce aparține de Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț, are doar cinci viețuitori.

De la același autor

Ultimele din categorie