Masteranzi teologi, în vizită la Bruxelles

Știri

Masteranzi teologi, în vizită la Bruxelles

    • Masteranzi teologi, în vizită la Bruxelles
      Masteranzi teologi, în vizită la Bruxelles

      Masteranzi teologi, în vizită la Bruxelles

    • Masteranzi teologi, în vizită la Bruxelles
      Masteranzi teologi, în vizită la Bruxelles

      Masteranzi teologi, în vizită la Bruxelles

    • Masteranzi teologi, în vizită la Bruxelles
      Masteranzi teologi, în vizită la Bruxelles

      Masteranzi teologi, în vizită la Bruxelles

    • Masteranzi teologi, în vizită la Bruxelles
      Masteranzi teologi, în vizită la Bruxelles

      Masteranzi teologi, în vizită la Bruxelles

În perioada 25-27 aprilie 2018, un grup de 13 studenţi din anul II al Masterului de Misiune şi slujire pastorală din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, împreună cu alți studenți teologi din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj, au vizitat Parlamentul European din Bruxelles, Belgia. Scopul deplasării a ținut atât de înțelegerea mai bună și mai fundamentată a modului de funcționare a Uniunii Europene, cât și de aprofundarea noțiunilor legate de pastorația din Occident.

Selecția masteranzilor participanți s-a făcut în urma redactării unui eseu cu tema: „Provocări și perspective pastorale contemporane în context european”. Câștigătorilor le-au fost alături în această călătorie Pr. Lect. Dr. Cezar Paul Hârlaoanu, Pr. Sebastian Eugen Teacu, director al Centrului de Formare şi Inovare al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul” și Pr. Conf. Univ. Dr. Patriciu Vlaicu, gazda acestei întâlniri.

Istorie și cultură în inima Transilvaniei

Cea dintâi oprire a tinerilor ieșeni a fost făcută la Facultatea de Teologie din Cluj. Aceștia au fost întâmpinați de către colegii lor clujeni care, mai apoi, i-au însoțit într-o scurtă vizită a obiectivelor religioase importante din zonă: Catedrala Mitropolitană, Seminarul Teologic și Biserica „Schimbarea la Față”. În continuare, au pornit cu toții entuziaști și nerăbdători către Capitala Uniunii Europene, Bruxelles. Ajunși acolo, au fost primiți cu multă căldură de către Pr. Prof. Patriciu Vlaicu, care le-a vorbit despre istoricul Bisericii în care au poposit. Conform spuselor părintelui profesor, Biserica Sfântul Nicolae este o fostă mănăstire franciscană, aflată cândva într-un stadiu avansat de deteriorare. În anul 2006 a fost cumpărată de către Patriarhia Română, cu sprijinul Statului Român.

Vizita la Parlamentul European

În cea de-a doua zi, tinerii au vizitat Parlamentul European, unde au fost întâmpinați de către deputatul Sorin Moise, care le-a vorbit despre bucuria de a-și sluji țara în fața provocărilor europene contemporane. Legat de această întâlnire, Marian Marin, student al acestui master, a spus: „Mi-a plăcut că suntem reprezentați de oameni capabili în această instituție, ce își dau toată silința pentru un viitor mai bun pentru România și Europa”. Un alt prilej de mare bucurie a fost și întâlnirea cu patru funcționari ai Parlamentului European și enoriași ai Parohiei păstorite de către pr. Patriciu Vlaicu. În acest sens, masterandul Cristian Ștefan Irina a mărturisit: „Întâlnirea cu cei patru funcționari români ai Parlamentului European a reprezentat unul dintre cele mai importante momente ale vizitei noastre în capitala Europei. Spun acest lucru deoarece, raportându-ne la scopul vizitei noastre, ei au surprins în discuția avută repere importante în ceea ce privește relația cu Hristos prin intermediul parohiei. De asemenea, aceștia au enumerat câteva calități ale preotului care, din punctul lor de vedere, sunt esențiale pentru reușită: discernământ, responsabilitate, răbdare, empatie și puterea exemplului personal. Dacă până la momentul întâlnirii cu cei patru aș fi găsit poate cu greu un răspuns în ceea ce privește motivația șederii lor acolo, din punct de vedere spiritual, ei au reușit să ne ofere poate cel mai profund și plin de trăire gând: Încercați să-L găsiți pe Hristos în cel dinaintea voastră și, indiferent de locul în care vă aflați, să vă gândiți că acolo trebui să vă mântuiți. Mai apoi, studenții au vizitat Hemiciclul – sala în care au loc şedințele Parlamentului European. Impresia Pr. Ionuț Iriciuc, masterand al aceluiași master a fost următoarea: „Mi s-a părut interesant felul în care sunt așezate scaunele în jurul tribunei, de la centru spre exterior, logistica de ultimă generație de care beneficiază uriașa sală de adunare și povestea mutării întregii operațiuni plenare, o dată pe lună, la Strasbourg. Tot ce am trăit și văzut a fost cu totul impresionant!”.

Timp de câteva ore, tinerii teologi au aflat mai multe despre istoria Europei la Muzeul de Istorie Europeană din Bruxelles. Ultima zi a început cu participarea tinerilor la rugăciunile de dimineață în Biserica „Sfântul Nicolae”, moment de o profundă bucurie duhovnicească, continuându-se mai apoi cu vizitarea Basilicii Sacré-Coeur și a locației Grande Place. Despre clipele petrecute în aceste zile, masterandul Moraru Cătălin a afirmat: „O adevărată experiență europeană! Cu aceste cuvinte aș putea descrie într-o simplă frază cele două zile petrecute pe tărâm belgian! Prin grija părinților profesori Patriciu Vlaicu, Sebastian Teacu și Cezar Hârlăoanu am descoperit adevărata față a puterii europene, caracterizată greșit în mare parte de mijloacele media, ca o putere tiranică. Însă, în adevăr România, prin Parlamentul European, are la conducere oameni care, într-o oarecare măsură au conștiință religioasă, iar deciziile ce se iau la nivel înalt țin seama și de părerile acestor demnitari care, în zbuciumul lor, nu uită de importanța sufletului lor, de valorile românilor și, nu în ultimul rând, de Biserică! M-am bucurat de această experiență, deoarece mi s-a dat șansa să cunosc persoane care se află la cârma Europei și, participând la masa discuțiilor cu acești români ce ne reprezintă în Parlamentul European, am văzut că aceștia sunt oameni cu o puternică stare de credință, mereu orientați spre păstrarea marilor valori ale României!”.

După aceste trei zile petrecute în Buxelles, teologii români au pornit spre casă mult mai bogați duhovnicește, dar și bucuroși căci au dobândit informații noi, din diferite domenii.