„Miracolul Crăciunului“ la Colegiul „Mihail Sadoveanu“ din Paşcani

19 Decembrie 2017 00:02 Educaţie
 

La Paşcani, în cadrul evenimentului „Miracolul Crăciunului“, desfăşurat la sediul Protopopiatului Paşcani, în după-amiaza zilei de 12 decembrie 2017, elevi şi cadre didactice de la Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu“ din Paşcani au fost artizanii unei manifestări cultural-religioase importante menite să încununeze aproape un semestru de muncă şi de eforturi susţinute ale celor implicaţi.

Organizat de prof. de religie Dimitriu-Sîrghie Vasilica de la Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu“ din Paşcani, evenimentul a întrunit peste 120 de elevi, preoţi şi profesori şi a constat în lansarea revistei de cultură şi spiritualitate ortodoxă „Calea spre Lumină“, într-o ediţie specială de Crăciun - şezătoarea „Asta-i datina străbună“, coroborată cu prezenţa unor invitaţi de seamă. În deschiderea întâlnirii, părintele Hariton Negrea, stareţul Mănăstirii Petru Vodă, prof. Şerban Genoveva, directorul colegiului păşcănean, şi pr. Pavel Postolachi, protopop de Paşcani, au subliniat beneficiile activităţilor de felul acesta realizate în parteneriat Şcoală-Biserică.

Manifestarea a cuprins şi conferinţa „Naşterea Domnului - rodul celei mai mari iubiri“, susţinută de părintele Nicodim Petre, consilierul Sectorului de misiune al Arhiepiscopiei Iaşilor. Părintele a explicat celor prezenţi care este însemnătatea venirii Mântuitorului Hristos în lume şi care este semnificaţia colindelor. „Când colindătorii întreabă: «Primiţi cu colinda?», întreabă de fapt «Primiţi pe Hristos?». Colindul românesc, al cărui autor este anonim, aduce mesajul evanghelic din Scriptură în cântec şi-l vesteşte tuturor, pe la toate casele, «la toată casa creştin㻓, a spus părintele Nicodim.

A urmat lansarea revistei de cultură şi spiritualitate ortodoxă „Calea spre Lumină“, de către prof. dr. Denisa Mănoiu, inspector pentru religie în cadrul ISJ Iaşi. Această revistă doreşte să evidenţieze tinerele talente, creativitatea lor inspirată din cultura noastră românească şi creştin-ortodoxă. Coordonată de prof. Dimitriu-Sîrghie Vasilica, publicaţia îşi doreşte promovarea valorilor creştine şi se adresează elevilor, părinţilor şi profesorilor. Această revistă a apărut pentru prima dată în decembrie 2013.

Activitatea a continuat cu şezătoarea literar-religioasă „Asta-i datina străbună“, aflată la a V-a ediţie, fiind susţinută de un grup de elevi ai Colegiului Naţional „Mihail Sadoveanu“ din Paşcani, care au încercat să aducă mai aproape tradiţiile populare străbune şi folclorul românesc. Tot cu acest prilej s-a realizat o expoziţie de costume populare, obiecte tradiţionale, dar şi o expoziţie de icoane intitulată: „Icoana ortodoxă - Lumina credinţei“. „Elevii noştri au realizat şi o expoziţie cu vânzare în scop caritabil de produse tradiţionale - «Reţete de la bunica» - realizate de Fundaţia «Împreună pentru Solidaritate Socială» - Săvineşti, Piatra Neamţ, ce-l are ca director pe părintele Petru Munteanu. La organizarea acestor expoziţii au contribuit şi doamnele prof. Matcovici Adriana, prof. dr. Pintileasa Teodora Ramona, prof. dr. Pintilie Otilia, prof. Mercaş Haricleea şi prof. Atudorei Brânduşa. Consider acest demers ca fiind unul util şi necesar deoarece este un prilej de a aşeza împreună Şcoala şi Biserica, profesorii şi preoţii, elevi şi părinţii. «A educa înseamnă a cultiva curăţenia sufletească şi buna-cuviinţă a copiilor şi a tinerilor, a avea grijă de sufletul lui, a-i modela inteligenţa, dar a te îngriji şi de mântuirea lui. Educaţia este asemenea unei arte; dar dacă toate artele aduc un folos pentru lumea de aici, arta educaţiei se înfăptuieşte pentru a câştiga lumea veşniciei», ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur. Acest eveniment spiritual ne-a invitat încă o dată la a ne împăca cu Dumnezeu şi ne-a familiarizat şi pregătit puţin pentru sărbătoarea Naşterii Domnului. Am remarcat încă o dată inteligenţa şi creativitatea elevilor noştri de la Colegiul Naţional «M. Sadoveanu» din Paşcani, elevi cu un potenţial pe care nu-l bănuiesc nici ei şi care are nevoie de spaţiu de manifestare. Darurile şi potenţialul lor, acompaniat de un strop de disciplină, îi vor duce departe, dar ştiu că atunci când vor fi oameni mari, nu vor uita de «Ţara Paşcanilor»“, ne-a transmis prof. Vasilica Dimitriu-Sîrghie de la Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu“ din Paşcani.

Ultimele din categorie