Pelerini la rândul răbdării, în cinstea sfinţilor

14 Octombrie 2019 16:21 Constantin Ciofu Arhiepiscopia Iaşilor

Credinţa în puterea mijlocitoare a sfinţilor a adus în aceste zile la Iaşi zeci de mii de pelerini din ţară şi din străinătate. La rândul format pe străzile din apropierea Catedralei Mitropolitane din Iaşi s-au aşezat copii, tineri şi bătrâni. Biserica, prin intermediul slujitorii sfintelor altare şi al credincioşilor din Moldova, a venit în întâmpinarea celor ce s-au aşezat la rândul răbdării. Astfel, s-a oferit gratuit ceai, cafea, apă şi alimente pentru ca osteneala să fie mult mai uşoară. Alături au fost echipele din Jandarmeria Română, medici, asistenţi, voluntari de la Crucea Roşie şi reprezentanţii mai multor entităţi şi instituţii.

Sfânta Cuvioasă Parascheva şi Sfântul Ierarh Spiridon sunt înconjuraţi în aceste zile la Iaşi de multă cinstire din partea pelerinilor credincioşi şi evlavioşi veniţi atât de aproape cât şi de departe. Foarte mulţi au revenit în capitala Moldovei cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva în semn de mulţumire şi pentru a-i cere mijlocirea. În sufletul oamenilor apare mai întâi gândul de a ajunge la Iaşi, iar cu ajutorul celei mult-milostive se pornesc către cetatea Moldovei după posibilitatea fiecăruia. Pentru cei ce nu reuşit vreodată să se înarmeze cu credinţă, cu dragoste şi cu răbdare, aşezarea la capătul unui rând de trei patru kilometri poate părea imposibilă. Un exemplu de jertfă este David, un copil de 11 ani, aflat a doua oară la Iaşi împreună cu mama lui: „Am venit de la Bucureşti la Sfânta Parascheva şi la Sfântul Spiridon. Am 12 ore de când stau la rând. Deşi îmi este greu, Cuvioasa ne va ajuta să ajungem cu bine. Cred că harul şi minunile pe care le-a săvârşit Sfânta au adus atât de mulţi oameni la Iaşi”. O mamă venită din Tulcea cu soţul şi cu fetiţa de doi ani şi-a exprimat câteva gânduri la 15 ore de când aştepta să se închine la raclele sfinţilor Parascheva şi Spiridon: „Am venit la Cuvioasa ca să-i mulţumim pentru toate darurile şi pentru că avem credinţă în Dumnezeu. A fost bine până în prezent pentru că am avut parte de o vreme caldă şi frumoasă”.

Medic SMURD: „Ne dorim să fim repartizaţi în această perioadă la pelerinaj”

Odată aşezaţi la rând, pelerinii care sunt conştienţi că este nevoie de evlavie pentru a te întâlni cu sfinţii, încep să citească din cărţile de rugăciuni. Astfel, în cele 15 – 20 de ore, mulţi şi-au citit atât rugăciunile de dimineaţă, cât şi cele de seară, şi s-au lipsit de odihnă. Puterea de a rezista a venit din credinţa că paşii le sunt număraţi şi primiţi în ceruri. Numerose departamente ale Arhiepiscopiei Iaşilor, organizaţii non-guvernalemntale ortodoxe din Moldova, parohii, angajaţii mai multor restaurante şi nu numai i-au aşteptat pe cei aşezaţi la rând cu ceai, cafea, apă şi hrană caldă ambalată corespunzător pentru a le uşura timpul de aşteptare. Alături de pelerini au fost în permanenţă voluntarii Sfintei Parascheva, echipajele de jandarmi, medici, asistenţi şi voluntari de la Crucea Roşie, aflaţi cu bucurie la datorie. „Cu ocazia acestei mari sărbători, noi asigurăm asistenţa medicală prin punctul de prim-ajutor din incinta Mitropoliei. De asemenea, intervenim prin intermediul echipajelor de prim-ajutor şi al echipajului de terapie intensivă mobilă al SMURD. Este o perioada destul de solicitantă, dar suntem conştienţi că acesta este specificul pelerinajului. Noi ne dorim să fim repartizaţi în această perioadă aici, la pelerinaj, pentru a asigura asistenţa medicală”, a afirmat medicul specialist Andrei Hâncu, de la Unitatea de Primire Urgenţe SMURD Iaşi. După orele petrecute la rând, de îndată ce ajung în incinta Catedralei Mitropolitane din Iaşi, oamenii zăresc baldachinul frumos împodobit cu flori. Deşi osteaneala depusă nu este întotdeauna uşoară, cei ce au cu adevărat credinţă în sfinţi, care sunt casnicii lui Dumnezeu, caută ca cele câteva secunde pe care le vor petrece în dreptul sfintelor racle să fie pline de har şi de binecuvântare.

De la același autor

Ultimele din categorie