Sfinții Români, sărbătoriți la Mănăstirea Bucium prin Liturghie arhierească

18 Iunie 2017 19:31 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor
 

Mănăstirea „Tuturor Sfinţilor“ - Bucium din Iaşi i-a sărbătorit astăzi pe Sfinții Români în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a sute de credincioşi. Bucuria sărbătorii a fost întregită de hirotesia întru protosinghel a părintelui Teofan Straton, viețuitor al acestei așezări monahale.

În Duminica a II-a după Rusalii, numită şi Duminica „Sfinților Români“, Mănăstirea Bucium din Iaşi s-a bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, care, în sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în curtea așezării monahale. Din soborul slujitor, alături de stareţul Mănăstirii Bucium, protos. Irineu Bălan, au mai făcut parte arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, și părinți stareți ai mănăstirilor din județ. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenţi teologi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, alături de părinții călugări.

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor după citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat că o viață de sfințenie înseamnă o viață așezată sub binecuvântarea Duhului Sfânt: „Sfinții pe care îi prăznuim în fiecare zi și pe care îi serbăm în mod special astăzi - cei din neamul nostru românesc- au avut o viață în Duhul Sfânt, au dobândit adumbrirea Duhului Sfânt. Tot ceea ce au împlinit în viață a fost așezat sub binecuvântarea Duhului Sfânt. Au fost bineplăcuți ai lui Dumnezeu pentru că viața lor a fost o viață în Duhul Sfânt. După moartea lor pământească, au rămas sfintele lor moaște ca sălașe ale Duhului Sfânt, pentru că atât trupurile, și sufletele lor, au fost temple ale Duhului Sfânt, cum ar trebui să fie  și trupurile și sufletele noastre. Viața noastră este chemată să fie o raportare la sfinții lui Dumnezeu din toată lumea și mai ales la sfinții din neamul nostru”.

În cadrul Sfintei Liturghii arhierești, părintele Teofan Straton de la Mănăstirea Bucium a primit hirotesia întru protosinghel.

La finalul Sfintei Liturghii a urmat cuvântul stareţului Mănăstirii Bucium, protos. Irineu Bălan, care a mulţumit lui Dumnezeu „pentru că Sfinții sunt rugătorii și protectorii noștri”, precum și Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, preoţilor şi credincioşilor, pentru prezenţa şi împreuna-rugăciune.

Schitul Bucium, întemeiat la anul 1863 ca metoc al schitului românesc Prodromul de la Muntele Athos, de către ieromonahii Nifon şi Nectarie, a fost ridicat la rang de mănăstire în anul 1991 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Cei 10 vieţuitori ai mănăstirii activează în cadrul unor ateliere de tâmplărie şi de pictură amenajate în jurul aşezământului monahal. Tot aici se află şi Casa Roznovanu, reşedinţa mitropolitană.

De la același autor

Ultimele din categorie