Conferință dedicată Patriarhului Justinian Marina la Bogdănești

O conferință deosebită cu tema ”Patriarhul Justinian, slujitor înțelept și harnic al Bisericii strămoșești” a fost susținută miercuri, 20 iunie 2017, de preotul consilier patriarhal Nicolae Dascălu, la Bogdănești, Protopopiatul Onești.

La Complexul Cultural din Bogdănești s-a desfășurat miercuri, 20 iunie 2017, conferința preoțească a Protoieriei Onești, având ca subiect ”Patriarhul Justinian, slujitor înțelept și harnic al Bisericii strămoșești”. Organizată în contexul serbării Anului omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti și al Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română, întâlnirea a avut ca punct central prelegerea susținută, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de părintele Nicolae Dascălu, consilier patriarhal, directorul publicaţiilor „Lumina” și coordonatorul Centrului de Presă „Basilica” al Patriarhiei Române. Evenimentul a fost precedat de o slujbă de pomenire a vrednicului de pomenire patriarh Justinian Marina și a eroilor români căzuți pe toate câmpurile de luptă pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești. A urmat cuvântul preotului Ioan Bârgăoanu, protopop de Oneşti, care a mulțumit delegatului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru participarea la acest moment deosebit. Apoi, mesajul de bun venit și binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a fost rostit de preotul Valentin Băltoi, consilier cultural al Centrului eparhial de la Roman.

“Lumina înaintașilor trebuie cultivată și înmulțită”

Conferința propriu zisă, ”Patriarhul Justinian, slujitor înțelept și harnic al Bisericii strămoșești”, a adus în atenția celor prezenți personalitatea patriarhului Justinian, de la a cărui trecere în veșnicie se împlinesc anul acesta patru decenii. ”Personalitatea patriarhului Justinian este pilduitoare pentru că, văzându-i activitatea și lucrarea pastoral-misionară, culturală, filantropică, înțelegem că Biserica lui Hristos își împlinește datoria și în vremuri cu soare și în vremuri de furtună. Încercările din timpul comunismului au fost pentru Biserică și arhipăstorii ei, dar și pentru ceilalți membri, o perioadă de încercare, dar și de purtare a crucii întru lumina Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a subliniat părintele consilier patriarhal, care, la finalul cuvântului său, a apreciat dinamismul activităților social-filantropice și pastoral-misionare pe care preoții din Protopopiatul Onești le derulează cu binecuvântarea Arhipăstorului Ioachim. În încheierea evenimentului, după câteva luări de cuvânt ale preoților oneșteni pe marginea conferinței, preotul Nicolae Dascălu a primit din partea Înaltpreasfinţitului Ioachim Diploma de excelență în semn de prețuire pentru apreciata sa activitate.

De la același autor

Ultimele din categorie