Înnoire, binecuvântare şi sfinţire la biserica din Simioneşti

28 Septembrie 2015 15:22 Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

În ziua de prăznuire a Sfântului Voievod Neagoe Basarab, sâmbătă, 26 septembrie 2015, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Simioneşti, unde a resfinţit biserica cu hramurile „Botezul Domnului“ şi „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana“.

Prezenţa şi binecuvântarea ierarhului au constituit un moment de sărbătoare pentru comunitatea din Simioneşti. În cadrul slujbei, pentru implicarea în viaţa comunităţii şi realizările din anii de slujire preoţească, Înaltpreasfinţia Sa i-a conferit preotului paroh Trofin Vasile distincţia „Crucea Moldavă“.

Datând din anul 1880 şi fiind ctitorie a familiei Donig Simionescu şi Ana, biserica din Simioneşti a fost zidită pe un plan în cruce, stilul fiind o îmbinare între cel moldovenesc şi cel armenesc. Datorită iscusinţei meşterilor, biserica nu a avut de suferit reparaţii majore până acum, păstrându-se chiar şi încărcătura originală. În anul 2007 a fost refăcută în totalitate faţada, în praf de piatră, iar pentru îndepărtarea apei de la temelie s-au turnat trotuare împrejurul bisericii. Din 2005, încălzirea locaşului se face cu centrală pe gaz metan. În curtea bisericii, în anul 1993, s-a construit un monument închinat eroilor satului. „Din 2013 s-a refăcut total interiorul bisericii, fiind pictată în tehnica frescă de pictorul Hlaşu Marian. De asemenea, a fost curăţată catapeteasma, mobilierul  a fost refăcut, pardoseala a fost schimbată, iar sistemul de încălzire a fost înnoit pentru a putea face faţă cerinţelor comunităţii de credincioşi“, a explicat preotul Trofin Vasile Romeo, parohul acestei biserici, care a conferit zonei un dinamism deosebit în ultimii zece ani. „Cu ajutorul Consiliului Local Cordun, în anul 2005, s-a cumpărat o grădină lângă biserică pe care, în perioada 2006-2007, s-a ridicat o casă parohială. În curtea bisericii s-a început, în vara anului 2008, construirea unui aşezământ filantropic, închinat Sf. Vasile cel Mare, finalizat în 2009. Între anii 2009-2013 s-a construit o capelă mortuară în curtea bisericii şi s-a amenajat un nou cimitir“, a mai spus preotul Trofin.

Ultimele din categorie