Moaştele Sfântului Nicolae, în Moldova

Credincioşii din Eparhia Romanului şi Bacăului au prilejul în acest zile se se închine la racla ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Nicolae. Odorul de mare preţ a fost adus de preotul Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe“ - Nou Bucureşti.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, racla ce adăposteşte o parte din moaştele Sfântului Ierarh Nicolae a ajuns marţi, 8 decembrie 2015, la Biserica „Sfântul Nicolae“ din municipiul Bacău. Sfântul odor a fost adus de la Biserica „Sfântul Gheorghe“ - Nou din Bucureşti şi a fost depus spre închinarea credincioşilor. Sfintele moaşte au fost întâmpinate de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, înconjurat de un sobor de preoţi şi de peste 1.500 de credincioşi, la intrarea în Catedrala „Sfântul Nicolae“ din Bacău. „Trăim bucuria de a avea în arhiepiscopia noastră pentru prima oară moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, venite să binecuvânteze eparhia şi urbea noastră băcăuană. Suntem animaţi de o emoţie sfântă pentru faptul că acest mare slujitor al Bisericii este şi ocrotitorul tinerilor. În această după-amiază, tinerii noştri au venit să întâmpine sfintele sale moaşte, arătându-şi prin aceasta dragostea şi ataşamentul faţă de ceea ce este sacru şi frumos, faţă de ceea ce le defineşte şi structurează identitatea culturală şi spirituală, ei fiind parte din Biserica noastră. Mulţumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru dragostea şi neuitarea faţă de credincioşii noştri“, s-a exprimat Înaltpreasfinţitul Ioachim. La rândul său, preotul Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe“ - Nou din Bucureşti, a fost impresionat de modul în care credincioşii băcăuani au întâmpinat sfintele odoare. „A fost emoţionant. A fost acea emoţie sfântă pe care doar Sfântul Nicolae o poate oferi celor care cred în Dumnezeu şi în sfinţii Săi. După cum se ştie, Sfântul Nicolae este ocrotitorul tinerilor, iar în această zi am văzut pe feţele copiilor prezenţi în biserică sclipiri de dragoste izvorâtă din mâna dreaptă a Sfântului Nicolae“, a mărturisit părintele Emil Nedelea Cărămizaru.

Colinde ale copiilor de la Şcoala Letea Veche

Sărbătoarea a continuat cu un moment de rugăciune în care ierarhul, înconjurat de soborul preoţilor din Protopopiatul Bacău, de copii îmbrăcaţi în costume tradiţionale şi de mulţimea credincioşilor, a săvârşit slujba Acatistului închinat sfântului ierarh făcător de minuni. „Tinerii prezenţi la această sărbătoare au intrat alături de ierarh în sfântul locaş, s-au închinat la racla cu sfintele moaşte, apoi au cântat colinde. Ineditul acestor momente l-a constituit un grup de elevi de la Şcoala Letea Veche, care au interpretat colinde româneşti tradiţionale mai puţin cunoscute publicului larg. La rândul său, preotul paroh Costică Busuioc, protopop al Protopopiatului Bacău, a adresat cuvânt de mulţumire Preafericitului Părinte Patriarh şi Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Ioachim pentru aceste zile de aleasă şi binecuvântată sărbătoare. La final au fost împărţite copiilor prezenţi la eveniment peste 500 de pacheţele cu dulciuri, ca dar din partea ierarhului“, a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Racla cu moaştele Sfântului Nicolae va rămâne în Biserica „Sfântul Nicolae“ din Bacău până în această dimineaţă, când va fi dusă la Catedrala Arhiepiscopală din Roman şi apoi la Biserica „Sfântul Nicolae“ din Roman, unde va rămâne până duminică, 13 decembrie 2015.

De la același autor

Ultimele din categorie