Săptămâna de conştientizare a autismului la Bacău
Campania „Autismul colorează diferit lumea“ s-a încheiat vineri, 8 aprilie 2016, la Bacău. Aceasta a fost organizată de Fundaţia „Episcop Melchisedec“ - filiala Bacău, în cadrul săptămânii de conştientizare a autismului în comunitatea băcăuană.
În perioada 2-8 aprilie 2016, Fundaţia „Episcop Melchisedec“ - filiala Bacău, a derulat o serie de activităţi în cadrul campaniei „Autismul colorează diferit lumea“. Aceasta a avut loc cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, fiind implementată prin Centrul de zi pentru persoane cu autism „Sfinţii Cosma şi Damian“ al Fundaţiei „Episcop Melchisedec“ - filiala Bacău, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bacău, Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu“, Colegiul Naţional „Ferdinand I“, Universitatea „Vasile Alecsandri“ - Bacău şi Complexul Muzeal „Iulian Antonescu“ din Bacău. Luni, 4 aprilie 2016, Fundaţia „Episcop Melchisedec“ - filiala Bacău a organizat două activităţi, menite să prezinte elevilor de la Colegiul Naţional „Ferdinand I“ şi de la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu“ informaţii despre autism, despre integrarea copilului cu autism în învăţământ, dar şi cum putem comunica cu un copil diagnosticat cu autism, chiar dacă acesta nu are limbaj. După cum a menţionat pr. Eugen-Ciprian Ciuche, consilier al Sectorului social-filantropic al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, în instituţia şcolară amintită, campania a fost organizată de catedra de religie şi s-a concretizat într-o dezbatere cu tema „Eticheta «autist» - un capăt de drum?“. „Participanţii la dezbatere au fost elevi din clasele a XI-a şi a XII-a. Membrii grupului şi-au expus argumentele privind integrarea copilului cu autism în învăţământul de masă versus integrarea în învăţământul special. Cei prezenţi în sală au avut posibilitatea să pună întrebări şi să combată sau să susţină argumentele expuse“, a spus preotul Eugen-Ciprian Ciuche. În a doua parte a zilei, s-a desfăşurat workshopul de la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu“, cu elevii clasei a VIII-a. Copiilor le-au fost prezentate informaţii despre comportamentul atipic al copilului cu autism, despre modalităţi de comunicare alternative şi despre impactul diagnosticului asupra familiei. Apoi elevii au vizionat filmul „Zâmbete de cer senin“.
„Relaţia familie-copil cu autism-specialist“
Campania „Autismul colorează diferit lumea“ a continuat miercuri, 6 aprilie 2016, la Universitatea „Vasile Alecsandri“ Bacău, cu un workshop pentru studenţii de la specializările terapie ocupaţională şi kinetoterapie, sub coordonarea profesorului Gabriel Mareş. Tema s-a intitulat „Relaţia familie-copil cu autism-specialist“, din partea Fundaţiei „Episcop Melchisedec“ - filiala Bacău participând un kinetoterapeut, un asistent social, un psiholog şi un terapeut ocupaţional. „Studenţii au fost foarte activi şi interesaţi să afle cât mai multe informaţii despre simptomele care apar iniţial, înainte de diagnosticare, despre reacţia părinţilor şi schimbările care se produc în familie după ce copilul este diagnosticat, care este impactul terapeutului în viaţa copilului şi, evident, cum trebuie să fie atitudinea şi relaţia între specialist şi familie. De asemenea, s-a discutat despre terapiile care ajută în recuperarea copilului cu autism şi dificultăţile apărute în timpul şedinţelor de terapie. Fiind un subiect foarte vast, am stabilit că acest workshop va continua cu alte întâlniri, pe care le vom avea pe parcursul anului universitar“, s-a exprimat pr. Eugen Ciuche.
Spectacol de animaţie dedicat cauzei copilului cu autism
La Teatrul „Bacovia“ Bacău, a avut loc joi, 7 aprilie 2016, spectacolul de teatru cu păpuşi „Aladin“. Piesa de teatru a fost pusă în scenă de către actori de la Teatrul „Bacovia“ Bacău, prin bunăvoinţa Primăriei Municipiului Bacău, unul dintre partenerii fundaţiei în această campanie, în sală fiind prezenţi elevi din cadrul Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu“ din Bacău, însoţiţi de cadre didactice. Copiii au vizionat filmul „Autismul colorează diferit lumea“ şi piesa de teatru „Aladin“. „Spectacolul a fost de fapt un dar din partea copiilor de la Centrul de zi pentru persoane cu autism «Sfinţii Cosma şi Damian» al Fundaţiei «Episcop Melchisedec» - filiala Bacău pentru elevii şi prietenii lor de la Şcoala «Mihail Sadoveanu», ca mulţumire pentru implicarea acestora în campaniile anterioare de susţinere a copilului cu autism. Spectacolul a fost unul de excepţie, fiind presărat cu numeroase momente comice realizate prin măiestria actorilor, dar şi prin faptul că reprezentaţia s-a desfăşurat atât pe scenă, cât şi printre spectatori. Micii participanţi la spectacol au mărturisit la final reuşita actului teatral, dar şi dorinţa de a participa în viitor la alte activităţi de acest gen, mai ales în cele de promovare a unor cauze sociale“, s-a exprimat pr. Eugen-Ciprian Ciuche.