Doi ani de la trecerea la cele veșnice a Mitropolitului Nicolae Corneanu

3 Octombrie 2016 16:03 Arhiepiscopia Timişoarei

În Duminica a 19-a după Rusalii (2 octombrie 2016), mii de credincioși bănățeni au participat la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Mitropolitană în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte preoții consilieri de la Centrul eparhial, părinții protopopi ai Timișoarei, preoții și diaconii catedralei. După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a oficiat, împreună cu soborul slujitor, Slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Mitropolit Nicolae Corneanu, la împlinirea a doi ani de la trecerea sa la cele veșnice.

La slujba de pomenire au luat parte numeroşi credincioşi timişoreni, apropiaţi ai fostului mitropolit, oameni de cultură, academicieni, profesori, monahi şi monahii.

Miercuri, 28 septembrie, la împlinirea a doi ani de la trecerea la cele veșnice a Mitropolitului Nicolae Corneanu, clericii din Administrația Centrului eparhial au oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, la cripta ierarhilor de la subsolul catedralei, locul de veşnică odihnă a întâistătătorilor Mitropoliei Banatului, o altă slujbă de pomenire, la care au participat foarte mulți credincioși.

***

Mitropolitul Nicolae Corneanu s-a născut în 21 noiembrie 1923, la Caransebeş, într-o familie preoţească. Între anii 1934-1942 urmează şcoala elementară şi liceul în Caransebeş. Pleacă apoi la Bucureşti, unde, între anii 1942-1946, urmează cursurile Facultăţii de Teologie.

În 1943 este hirotonit diacon celibatar de către episcopul Veniamin Nistor al Caransebeşului, în biserica parohiei Obreja, judeţul Caraş-Severin. După absolvirea facultăţii se înscrie la doctorat, iar la 30 iunie 1949 îşi va susţine teza cu titlul: „Viaţa şi petrecerea Sfântului Antonie cel Mare. Începuturile monahismului creştin pe Valea Nilului”, sub coordonarea regretatului preot profesor Ioan G. Coman. În anul 1960 va fi hirotonit preot de către viitorul patriarch Teoctist Arăpașu, pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie, Colegiul Electoral Bisericesc îl alege episcop al Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului.

Este hirotonit arhiereu în biserica „Sfântul Spiridon Nou” din Bucureşti, la data de 15 ianuarie 1961, de către patriarhul Justinian Marina, instalarea în funcţia de episcop al Aradului având loc șapte zile mai târziu în catedrala episcopală din Arad. La 17 februarie 1962, acelaşi Colegiu Electoral al Patriarhiei Române, îl alege în scaunul vacant de Arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi, totodată, de Mitropolit al Banatului. Este instalat la 4 martie 1962, păstorind Mitropolia Banatului vreme de 52 de ani, până la 28 septembrie 2014, când a trecut la Domnul.

Ca ierarh s-a îngrijit de problemele administrative şi gospodăreşti din eparhie, având mai multe, dintre care amintim: construcţia unui nou corp de clădire la Centrul eparhial, reorganizarea Tipografiei arhidiecezane, organizarea unei colecţii muzeale la Catedrala mitropolitană, sprijinirea ridicării şi pictării a zeci de noi lăcaşuri de cult, restaurarea unor monumente istorico-bisericeşti din eparhie, sprijinirea, ctitoria și reînfințarea mai multor mănăstiri, înfiinţarea Facultăţii de Teologie din Timişoara etc.

Sursa: basilica.ro

Ultimele din categorie