Duminica Sfintei Cruci a fost sărbătorită la Lugoj și Timișoara

4 Aprilie 2016 19:38 Arhiepiscopia Timişoarei

În duminica a treia din Sfântul și Marele Post al Paștilor, numită și a Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a participat la Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” a Parohiei Lugoj III, din Protopopiatul Lugoj.

Aici, Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat de un sobor de preoți în frunte cu părintele paroh Caius Capotescu și de un număr impresionant de credincioși lugojeni.

După Sfânta Liturghie, Chiriarhul Banatului a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre semnificațiile duhovnicești ale Sfintei Cruci, despre lepădarea de sine sau despre îndepărtarea tentațiilor autarhice și monadice ale sinelui, precum și despre importanța taumaturgică și soteriologică a urmării lui Hristos.

„În lumea antică, când poporul lui Israel era sub ocupație romană, toți aceia care se răzvrăteau împotriva Imperiului Roman erau răstigniți pe cruce. Dacă cei răstigniți, în acele vremuri, erau socotiți blestemați, acum, cel care își ia crucea sa, nu mai este un om blestemat, ci binecuvântat de Dumnezeu. A purta crucea nu înseamnă altceva decât a răstigni, pe Golgota inimii, toate patimile și păcatele personale. Fiecare dintre noi avem câte o Golgotă în inimă, pe care trebuie să răstignim păcatele noastre”, a precizat Părintele Mitropolit Ioan.

De asemenea, sute de credincioși au venit la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, pentru a participa la Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Ierarhul a slujit împreună cu părintele Zaharia Zaharou de la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Marea Britanie, care a și ținut un cuvânt de învățătură.

După slujbă, Preasfinția Sa a oferit părintelui Zaharia o icoană cu Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului.

Sursa: mitropolia-banatului.ro

Ultimele din categorie