Învierea Domnului, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara

Arhiepiscopia Timişoarei

Învierea Domnului, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara

    • Învierea Domnului, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara
      Învierea Domnului, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara

      Învierea Domnului, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara

Mii de timişoreni au luat parte, în acest an, la Slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi” din Timişoara, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Potrivit rânduielii liturgice, slujba a debutat cu tradiţionala procesiune de înconjurare a sfântului locaş.

În încheierea pelerinajului, de pe esplanada catedralei, Mitropolitul Banatului a adresat un cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenţi referitor la darurile Învierii Mântuitorului Hristos revărsate peste întreaga făptură odată cu biruinţa Sa asupra morţii şi a iadului. În acest sens, Chiriarhul a arătat că Învierea este darul lui Dumnezeu făcut omului, este darul iubirii desăvârşite a Preasfintei Treimi. Este darul vieţii veşnice şi al nemărginitei responsabilităţi, întrucât Învierea înseamnă iubire, dar şi responsabilitate.

Şi în acest an, prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, mai multe eparhii din ţară s-au împărtăşit de Lumina Sfântă adusă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, de către o delegaţie a Patriarhiei Române. La Timișoara, Sfânta Lumină a fost adusă de către Preasfințitul Părinte Paisie, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

În cadrul Utreniei Învierii, potrivit obiceiului îndătinat, Înaltpreasfinţia Sa a sfinţit „Paştile”, pâinea şi vinul, din care credincioşii vor lua în fiecare zi din Săptămâna Luminată, pe nemâncate, rostind troparul Învierii Domnului.

Sfânta Liturghie a praznicului Învierii Domnului a fost săvârşită dimineaţa, de la ora 10.00, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi. În cadrul acesteia, Înaltpreasfinţia sa a dat citire Pastoralei la Învierea Domnului.

După Slujba „Celei de a Doua Învieri”, la Catedrala Mitropolitană a avut loc tradiţionalul concert de Sfintele Paşti, susţinut de corul catedralei, condus de părintele Dan Dragomir.

Sursa: mitropolia-banatului.ro

Citește despre: