Casa tradiţională a Preasfinţitului Părinte Macarie a fost inaugurată

Luni, 21 august 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului și Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord au săvârșit slujba Sfeștaniei în noua casă tradițională din centrul satului năsăudean Spermezeu, achiziționată și restaurată de Episcopul Macarie.

Cei doi ierarhi au fost înconjurați în slujire de un sobor de preoți și diaconi și de numeroșii credincioși de la poalele Munților Țibleș, în frunte cu oficialitățile județului Bistrița-Năsăud. Localnicii au prezentat, la finalul slujbei, obiceiul agrar al Cununii secerișului.

„Am adunat aici obiecte de valoare etnografică recunoscută, pe care generaţiile viitoare le vor putea admira, de a căror importanţă în viaţă aceste obiecte le vor aduce aminte peste zeci de ani. Nu le-am lăsat să fie risipite, cum n-am îngăduit să fie uitate  miile de texte folclorice donate Arhivei de Folclor din Cluj a Academiei Române şi care vor constitui un corpus folcloric al Văilor Ţibleşului”, a spus Părintele Episcop Macarie. (Cuvântul integral îl puteţi citi aici).

Mitropolitul Andrei și Episcopul Macarie au fost numiți, cu acest prilej, Cetățeni de Onoare ai comunei Spermezeu.

Această casă tradițională va fi donată de Părintele Episcop Macarie Drăgoi în grija Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, devenind de acum un reper al arhitecturii tradiționale de pe Văile Țibleșului.

Ultimele din categorie