Mitropolia Clujului sărbătoreşte 10 ani de la reînfiinţare

Pentru a sărbători 10 ani de la reînființarea, la 25 martie 2006, a Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Arhiepiscopia Clujului va organiza o serie de evenimente care să marcheze acest jubileu din istoria ei.

Cu acest prilej credincioşii clujeni vor avea bucuria şi privilegiul de a se închina moaştelor Sfântului Cuvios Gheorghe Mărturisitorul din Drama, aduse la Cluj, de o delegație a Mitropoliei din Drama (Grecia), avându-l în frunte pe Mitropolitul Pavlos.

Evenimentele vor începe joi, 24 martie 2016, la ora 9.30, când racla cu sfintele moaşte va fi purtată în procesiune de la reşedinta Mitropolitană spre Catedrală de un sobor de preoți în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei şi cu Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Pavlos şi va fi depusă pentru închinarea credincioșilor în Muzeul Mitropoliei Clujului. Credincioşii se vor putea închina sfintelor moaşte, în fiecare zi, în intervalul orar 6.00-0.00, până duminica, 27  martie, la ora 17.00, fiind asistată de preoți şi călugări, care îi vor mirui pe închinatori.

În seara zilei de joi, de la ora 18.00, în Catdedrala, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Ciprian al Buzăului şi Vrancei va săvârşi slujba Pavecerniței Mari şi a Litiei, urmată de priveghere. Vineri, 25 martie 2016, de praznicul Bunei Vestiri, începand cu ora 9.30, un sobor de 10 ierarhi va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezența credincioşilor, a personalităților din lumea culturală şi academică, dar și a reprezentanților autorităților civile şi militare din întreaga Mitropolie. 

Evenimentele se vor încheia vineri, 25 martie 2016, la ora 18.00, cu Concertul Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”, susținut de Cvartetul Transilvan al Filarmonicii de Stat Transilvania, în Sala Auditorium Maximum, din Cluj-Napoca.

Ziua de 25 martie a devenit, prin actul providențial al reînființării Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului o sărbătoare pentru întreaga Transilvanie, ea marcând momentul întronizării primului Mitropolit, Bartolomeu Anania, iar după 5 ani a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei.

Sursa: radiorenasterea.ro

Ultimele din categorie