Arhiepiscopul Ciprului a vorbit la București despre suferința poporului său

Arhiepiscopia Bucureştilor

Arhiepiscopul Ciprului a vorbit la București despre suferința poporului său

    • Preafericitul Părinte Gheorghe, Arhiepiscop de Noua Justiniana și al Întregului Cipru
      Foto: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

      Foto: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Preafericitul Părinte Gheorghe, Arhiepiscop de Noua Justiniana și al Întregului Cipru, slujește de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie la Catedrala Patriarhală din București.

În predică, reflectând la jertfa Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, ierarhul a făcut o paralelă la drama prin care trece poporul ortodox din Cipru.

„Poporul român trăiește într-o țară liberă și, mai mult ca sigur, sunt limitate sau chiar inexistente momentele când sunteți chemați să vă jertfiți  viața. Din păcate, nu pot spune același lucru și despre țara mea, Cipru, precum și pentru conaționalii mei”.

„De peste 50 de ani, un popor de altă religie, respectiv Turcia, ne-a atacat, ocupând, astfel, 37% din teritoriul țării noastre. Au fost 6.000 de oameni care și-au pierdut viața, 2.000 sunt încă dați dispăruți, 520 de biserici au fost transformate în moschei și geamii, în depozite, în grajduri pentru animale sau au fost distruse de trecerea timpului”, a spus Arhiepiscopul Gheorghe.

„Va trebui să-l urmăm pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”

Preafericirea Sa a continuat spunând că toți creștinii din zonele ocupate au fost alungați, cu forța, din casele lor, interzicându-le să se mai întoarcă.

„Singurul nostru delict este poziția noastră geografică. Ciprul se află la intersecția a trei mari continente: Europa, Asia și Africa, acolo unde se întâlnesc drumurile comerciale și acolo unde teritoriul poate fi folosit pentru baze militare cu scopul de a controla întreaga zonă”.

„Cu toate că trăim în secolul 21 și toată lumea se zbate pentru drepturile omului, dobândirea libertății noastre necesită jertfe, chiar cu prețul vieții noastre. De aceea, va trebui să-l urmăm pe Sfântul Dimitrie. Să fim pregătiți ca, pentru libertatea noastră, să ne jertfim viața. Este, de asemenea, și un semn de respect față de Dumnezeu, Care ne-a creat după chipul și asemănarea Sa. A-L cunoaște pe Dumnezeu înseamnă și libertate”.

„Vă rog, pe toți dintre dumneavoastră, cu căldură, să vă rugați Bunului Dumnezeu să ne întărească în încercarea noastră. Fie ca Sfântul Dimitrie, după cum a ajutat și el la eliberarea cetății sale, așa să facă și cu noi”, a încheiat Preafericitul Părinte Gheorghe.

Arhiepiscopul Gheorghe al Ciprului se află la București pentru evenimentele dedicate sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou și a adus în țara noastră cinstitul cap al Sfântului Lazăr. Mii de credincioși participă la pelerinajul din Capitală. Potrivit organizatorilor, peste 10.000 de persoane erau sâmbătă dimineață la rândul format pentru cinstirea sfintelor moaște.

Duminică, de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Patriarhul României va sluji cu Arhiepiscopul Ciprului la altarul exterior al Catedralei Patriarhale. La finalul slujbei va fi proclamată Canonizarea Sfântului Macarie Protopsaltul.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: