Arhimandritul Arsenie Voaideş s-a mutat la ceruri

Stareţul Mănăstirii Berzunţi din judeţul Bacău, arhimandritul Arsenie Voaideş, s-a mutat la Domnul vineri, 16 februarie 2018. Părintele Arsenie va fi înmormântat marţi, 20 februarie 2018, la Mănăstirea „Sfântul Sava” - Berzunţi.

 

De două zile, rugăciunile şi lacrimile la căpătâiul sicriului cu trupul neînsufleţit al arhimandritului Arsenie Voaideş curg neîncetat. După o viaţă închinată Bisericii, părintele Arsenie a plecat pe cărarea împărăţiei cerurilor într-o zi de vineri, când cu toţii rememorăm Răstignirea pe Cruce a Mântuitorului Hristos, care a pătimit şi a luat moarte pentru păcatele noastre. Potrivit site-ului Eparhiei Romanului şi Bacăului, slujba Înmormântării va fi oficiată marţi, 20 februarie 2018, de la ora 10:30, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, şi va fi precedată de Sfânta Liturghie.

Trei decenii de slujire

Părintele Arsenie Voaideș s-a născut în satul Huisurez, comuna Dămuc, judeţul Neamţ, la 24 ianuarie 1951, din părinţii Neculai şi Anghelina, primind la botez numele Augustin. Părinţii l-au crescut în iubirea de Dumnezeu și respectul faţă de oameni. În anul 1977, a intrat ca frate la Schitul Tarcău din judeţul Neamţ, iar în anul 1978, este închinoviat la Mănăstirea Cetăţuia din Iași. În anul 1979, este tuns în monahism primind numele Arsenie. A fost vieţuitor al acestei mănăstiri până în anul 1986, când a fost transferat la Mănăstirea Putna. Pe 8 noiembrie 1988, a fost hirotonit diacon de către Arhiepiscopul Eftimie Luca, pentru ca în următoarea duminică să fie hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii „Sfântul Sava” - Berzunţi. În anul 2001, a absolvit cursurile Seminarului Teologic Liceal „Veniamin Costache”, de la Mănăstirea Neamţ, judeţul Neamţ, iar în anul 2005 este licențiat al Facultăţii de Teologie „Sfânta Filofteia” din Pitești.

Cuvânt spre zidire şi de alinare pentru pelerini

S-a preocupat și de formarea obștii monahale de la Berzunţi, dar și de refacerea bisericii mănăstirii grav afectată de dintele nemilos al timpului. Între 1992-2002, locașul monahal a fost consolidat, extins și înfrumusețat, astfel încât la Praznicul Schimbării la Față din anul 2002, a fost sfințit ansamblul eclesial al mănăstirii. Ca un „meşter Manole” al zilelor noastre, a avut dorinţa de a ridica „altă monastire pentru pomenire”. Este ctitor al Schitului „Sfântul Ilie Tesviteanul”, alături de protosinghelul Isaia Adragăi. Mănăstirea Pogleţ este tot o ctitorie a părintelui Arsenie Voaideş. În anul 2013, a avut loc sfinţirea Bisericii cu Hramul „Izvorul Tămăduirii” din satul Băcioi, comuna Corbasca, ridicată prin osteneala părintelui Arsenie Voaideş, cu sprijinul vrednicului de pomenire ctitor Arhiepiscopul Adrian Hriţcu, ajutat de soborul măicuţelor de la Mănăstirea Pogleţ. În toată acestă perioadă, de când a rămas pe meleagurile Berzunțiului, părintele Arsenie s-a făcut cunoscut peste tot, a avut cuvânt spre zidire şi de alinare a suferinţelor. A fost modest în faţa lumii şi smerit în faţa lui Dumnezeu.

Mesajul de condoleanţe al Înaltpreasfinţitului Ioachim

Cu nespusă durere, dar cu nădejde în iubirea milostivă a lui Dumnezeu pe care L-a slujit cu râvnă neostoită, am aflat vestea trecerii la cele veșnice a Părintelui Arhimandrit Arsenie Voaideş, starețul Mănăstirii „Schimbarea la Față”, Sfântul Sava-Berzunți și duhovnicul Mănăstirii „Buna Vestire” - Pogleț. Tăicuța Arsenie a plecat într-o tăcere neobișnuită, el, cel căruia îi plăcea să fie înconjurat de oameni; el, cel căruia îi plăcea să fie în mijlocul mulțimilor și să-L facă prezent pe Hristos tuturor! El, cel care a ctitorit biserici în sate și cătune uitate de lume și catedrale în sufletele oamenilor. El, care s-a dăruit pe sine consumându-se pentru toți ca o lumânare în lumina lui Hristos. El, Arsenie arhimandritul, părinte pentru cei aflați în nevoi, duhovnic al celor de pe văile Berzunțiului și dealurile Helegiului, taică pentru rromii din Bâșca, Băcioi, Pogleț, a plecat astăzi, într-o zi de februarie, lăsând multă tristețe în sufletele celor care l-au cunoscut, prețuit și iubit. La acest moment de profundă întristare, transmitem gând de compasiune cinului monahal, ucenicilor săi și pelerinilor de la Mănăstirea „Schimbarea la Față”, de la Mănăstirea Sfântul Sava-Berzunți și de la Mănăstirea Pogleț, rugând pe Hristos Domnul să primească sufletul Părintelui Arsenie întru Împărăția Sa cea veșnică. Dumnezeu să-l ierte și veșnică să-i fie pomenirea!

IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului

De la același autor

Ultimele din categorie