Arhimandritul Nichifor Horia a primit titlul de doctor în Teologie
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, a avut loc ieri, 20 septembrie 2018, susţinerea tezei de doctorat „Practica exorcizării în Biserica Ortodoxă. Aspecte liturgice, canonice şi pastorale“ a arhimandritului Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor. Calificativul acordat de către comisia de doctorat la finalul şedinţei publice a fost „Excelent“.
Arhimandritul Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Eparhia Iaşilor şi stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi, şi-a susţinut ieri, 20 septembrie 2018, teza de doctorat cu titlul „Practica exorcizării în Biserica Ortodoxă. Aspecte liturgice, canonice şi pastorale“. Şedinţa publică, în vederea obţinerii titlului ştiinţific de doctor în domeniul teologie, a avut loc în Sala Coloanelor din Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Comisia de doctorat a avut următoarea componenţă: pr. prof. univ. dr. Petre Semen de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi (preşedinte), pr. prof. univ. dr. Viorel Sava de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi (conducător ştiinţific), pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş Bolyai“ din Cluj-Napoca (referent), pr. prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teşu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi (referent) şi prof. univ. dr. Cristinel Ştefănescu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi. După cuvântul de bun venit adresat de pr. prof. univ. dr. Petre Semen, arhimandritul doctorand Nichifor Horia a prezentat teza de doctorat structurată în trei mari capitole: „Perspectivă lingvistică, dogmatică şi medicală“, „Exorcismele în perioada de început a creştinismului“ şi „Slujbe de exorcizare cuprinse în Molitfelnicul românesc“. În concluzie, arhim. Nichifor a amintit că „exorcismele au fost o constantă a Bisericii“ şi că trebuie făcută o distincţie între fenomenele de posedare şi bolile organice, acestea trebuind înţelese corect de către preot, de către medic sau de către psiholog.
Teză de doctorat unică în teologia românească
Pr. prof. univ. dr. Viorel Sava a apreciat hărnicia exemplară de care a dat dovadă arhimandritul Nicihor Horia pe perioada studiilor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“ şi în cadrul administraţiei eparhiale. De asemenea, a prezentat un referat pe marginea tezei de doctorat susţinute de către arhimandritul doctorand Nichifor Horia. Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu a remarcat, înainte de expunerea referatului pregătit, că părintele doctorand a dovedit prin teza de doctorat că „este un om deosebit“. În continuare, prof. univ. dr. Cristinel Ştefănescu a menţionat că, în zilele noastre, rolul Bisericii este foarte important pentru a-i povăţui pe oameni să meargă pe calea cea dreaptă, propunând în acelaşi timp o colaborare între Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi printr-un curs opţional. Pr. prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teşu a apreciat că, prin teza de doctorat, arhimandritul Nichifor „umple un gol în teologia românească“, Sfinţii Părinţi scriind doar referinţe despre demonologie şi nu tratate în mod expres. Prezent la eveniment, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a mărturisit că a venit la susţinerea tezei de doctorat cu multă bucurie pentru că are un „profund sentiment de preţuire“ pentru arhimandritul Nichifor. Ierarhul l-a felicitat pe doctorand, exprimându-şi nădejdea că Dumnezeu îl va răsplăti pentru roadele pe care le va avea teza elaborată. Pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan l-a felicitat pe arhimandritul Nichifor Horia şi a salutat oaspeţii veniţi în număr mare la acest eveniment academic de excepţie. În paraclisul facultăţii, a urmat depunerea jurământului de către doctorand, iar pr. prof. univ. dr. Petre Semen a anunţat că membrii comisiei au acordat candidatului titlul de doctor în Teologie având calificativul „Excelent“. Cu emoţie şi bucurie, arhimandritul Nichifor a mulţumit în mod special Înaltpreasfinţitului Teofan pentru susţinerea acordată, dascălilor şi tuturor celor prezenţi pentru că i-au fost alături.
Arhimandritul Nichifor Horia - scurtă biografie
Arhimandritul Nichifor Horia s-a născut pe 14 noiembrie 1967, la Brăila. Între anii 1982-1986 a urmat cursurile Colegiului Naţional „Bogdan Petriceicu Hasdeu“ din Buzău, iar între anii 1988-1993 fost student la Universitatea din Galaţi, Facultatea de Mecanică, Specializarea „Maşini Termice“, ingineri zi. A finalizat cursurile cu teza de licenţă „Proiectarea motorului cu ardere internă MAN, 6 cilindri în linie“. Între anii 1993-1997 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, Secţia Pastorală, unde a obţinut diploma de licenţă prin prezentarea tezei „Relaţia părinte-fiu duhovnicesc în Patericul Egiptean“. În anul 1993, a fost închinoviat la Mănăstirea Sihla din judeţul Neamţ, iar în 1995 a fost tuns în monahism. Un an mai târziu a fost hirotonit ieromonah de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, pe seama Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi. În anul 2001, a fost numit egumen la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“, iar în anul 2004, a fost hirotesit protosinghel. În perioada martie-iulie 2007, a fost secretar la Sectorul exarhat al Arhiepiscopiei Iaşilor, iar în anul 2008 a primit rangul de arhimandrit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Tot în 2008, s-a înscris la studiile de master la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, iar în anul 2010 a susţinut lucrarea de disertaţie „Metode şi mijloace pastorale utilizate de Sfântul Nicodim Aghioritul şi de părintele Petre Vintilescu“. Din luna februarie 2009, arhimandritul Nichifor Horia este exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor.