Aspazia Oţel Petrescu, condusă pe ultimul drum
Romaşcanii şi-au luat rămas-bun joi, 25 ianuarie 2018, de la Aspazia Oţel Petrescu, cea care a mărturisit şi apărat Ortodoxia cu preţul libertăţii sale în timpul regimului comunist ateu. Slujba Înmormântării a fost săvârşită de către IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim.
La Biserica „Schimbarea la Faţă“, aflată în Cimitirul „Eternitatea“ din Roman, s-a oficiat joi, 25 ianuarie 2018, slujba Înmormântării pentru Aspazia Oţel Petrescu. Slujba a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, dimpreună cu un impresionant sobor de ieromonahi şi preoţi. Au fost prezenţi membrii familiei îndoliate, prieteni, numeroşi romaşcani, călugări, monahii şi credincioşi sosiţi la Roman din toată ţara. Mesajul de condoleanţe din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost citit de diaconul Dumitru Bogdan Bădiţa, producător general TRINITAS TV. IPS Ioachim a adresat un cuvânt de mângâiere familiei îndoliate şi adunării, evidenţiind frumuseţea şi profunzimea trăirii religioase a Aspaziei Petrescu. „Rolul său social a fost pilduitor, important şi constructiv pentru viaţa şi conştiinţa oamenilor din cetate. Cuvântările pline de însufleţire despre perioada carcerală a vieţii sale, susţinute cu prilejul simpozioanelor şi al altor manifestări culturale au adus lumină şi speranţă. A fost o iubitoare de frumos şi de aceea, după ce a fost eliberată din închisoare, a trăit în compania celor ce şi-au închinat viaţa lui Dumnezeu, casa fiindu-i chilie, iar vorba rugăciune. A trăit asemenea monahilor, la picioarele marilor duhovnici, culegând mărturia vieţuirii pe calea care duce la mântuire. De aceea, toată viaţa a simţit nevoia de a zugrăvi în cuvinte frumuseţea şi măreţia omului aflat în permanent dialog cu Creatorul său. La vârsta de 94 de ani, după ce şi-a încheiat misiunea de mărturisitor al Adevărului, asemenea Sfinţilor Apostoli, împăcată cu sine şi cu lumea, Dumnezeu a chemat-o la ceruri pentru a-i încununa suferinţa şi a-i răsplăti pătimirea. Lasă posterităţii un patrimoniu complex de trăire şi simţire românească, o cronică autentică a unui timp întunecat din istoria neamului, fiind pentru generaţia de astăzi un model, iar pentru femeia contemporană o lumină“, a remarcat IPS Ioachim. În continuare, sicriul cu trupul neînsufleţit al Aspaziei Oţel Petrescu a fost purtat pe umeri de preoţi spre mormânt. În faţa cortegiului au mers tineri cu drapele în mâini, semn al dragostei şi recunoştinţei pe care cea mutată la Domnul le-a cultivat de-a lungul vieţii.
Doi ierarhi s-au rugat pentru Aspazia Oţel Petrescu
În seara zilei de miercuri, 24 ianuarie 2018, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim au săvârşit slujba Stâlpilor pentru Aspazia Oţel Petrescu. IPS Teodosie a adresat un cuvânt de mângâiere celor prezenţi, în calitate de invitat, motivând totodată prezenţa sa la Roman. „Am cunoscut-o pe vrednica de pomenire Aspazia Oţel încă de pe vremea când eram Episcop-vicar la Bucureşti. Mergea în diferite locuri pentru a face pomenire deţinuţilor politici. De pe patul de suferinţă mi-a transmis prin ucenicii săi că ar vrea să-i fac o rugăciune de dezlegare când va pleca din viaţa aceasta. Aspazia Oţel Petrescu este un simbol al dârzeniei, al suferinţei biruitoare, al mărturisirii credinţei în cele mai dificile împrejurări ale vieţii. Cu adevărat rămâne o lumină care nu se va stinge niciodată. Ea este o mărturisitoare şi o dârză răbdătoare în suferinţă, o luptătoare pentru adevăr, pentru Hristos, pentru demnitatea neamului, pentru înălţarea credinţei neamului său către Dumnezeu“, s-a exprimat Arhiepiscopul Tomisului.