Atac armat la biserica Sfintei Paraschevi din Istanbul
Apelul Patriarhiei adresat forţelor de ordine a fost primit cu reticenţă, intervenţia întârziind, astfel încât, la sosirea poliţiei, biserica era deja goală şi devastată.
Aflată în inima creştinismului răsăritean, lângă zidurile bizantine ale Constantinopolului ridicate de împăratul Teodosie cel Mare (secolul al IV-lea), biserica Sfintei Muceniţe Paraschevi a fost atacată de un grup de tineri aparţinând mişcării provocate de Partidul Popular Democrat pro-kurd (HDP). Cererile atacatorilor sunt asemănătoare cu programul partidului amintit, fiind legate în principal de crearea unui stat independent în interiorul Turciei. Astfel, un grup de tineri înarmaţi au forţat uşile istoricei bisericuţe din capitală, în seara zilei de 23 martie. După ce au reuşit să intre, au luat mai multe obiecte sacre, icoane, vase liturgice şi steaguri de procesiune. În timpul devastării bisericii, epitropul acesteia, Athanasios Ozkaremihologlu, a raportat Patriarhiei Ecumenice de care ţine jurisdicţional biserica Sfintei Paraschevi. Apelul Patriarhiei adresat forţelor de ordine a fost primit cu reticenţă, intervenţia întârziind, astfel încât, la sosirea poliţiei, biserica era deja goală şi devastată.
Conform unei ştiri de pe portalul AsiaNews.com, evenimentul nefericit pentru comunitatea creştină a avut loc în contextul alegerilor locale care se apropie. În acelaşi timp, comunitatea kurdă care numără aproximativ 40 de milioane de membri în Turcia sărbătoreşte, în a doua jumătate a lunii martie, anul nou iranian – o sărbătoare păgână, străină atât creştinismului, cât şi islamului.