Atelier de compoziție psaltică la Festivalul Internațional de Muzică Bizantină de la Iași
Joi dimineață, începând cu ora 10.00, în sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan a avut loc primul atelier din cadrul celei de-a VIII-a ediții a Festivalului Internațional de Muzică Biznatină de la Iași. Evenimentul a fost susținut de Cătălin Cernătescu de la Universitatea Națională de Muzică din București.
Invitatul primului eveniment IBMF din acest an este dr. Cătălin Cernătescu, cercetător științific III la Universitatea Națională de Muzică din București și membru stagiar al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Din 2021 este președinte al Asociației REVIVART, prin intermediul căreia derulează proiecte culturale notabile de cercetare și valorificare a muzicii sacre.
Pentru mine este o bucurie foarte mare să pot să prezint câte ceva din ceea ce înseamnă munca unui compozitor de muzică sacră, în speță, a compozitorului de muzică psaltică. Pentru început o să lucrăm cu concepte relativ simple și cu tehnici de așezare a textelor imnografice în melodii deja prestabilite în tezaurul muzical al Bisericii. Am pregătit materiale pentru toți participanții, o să fie introduși în ceea ce înseamnă teoria și practica componistică, care sunt cele mai bune strategii de lucru pentru un compozitor și cum să ajungem să obținem rezultate satisfăcătoare, și totodată, bune din punct de vedere canonic, ca să fie și plăcute auzului, dar să și respecte canonicitatea și autenticitatea melodiei bizantine. Pentru a ajunge la compoziție, pentru că de fapt despre aceasta vorbim, este necesar ca cel care vine cu toată deschiderea să aibă și cunoștințe solide în acest domeniu, pentru că se lucrează de fapt cu foarte multe formule, un repertoriu formulaic enorm, exterm de extins, pe care orice cântăreț de strană ar trebui să le cunoască din prisma practicii pe care o are duminică de duminică, slujbă de slujbă la strană. Prin virtutea faptului că fiecare dintre interpreții care vin la aceste ateliere au această pregătire în spate, cred că tranziția către elementele de dificultate o să fie mult mai facilă, pentru că ei vin cu lucrurile deja știute, dar poate că nu au explorat atât de profund dimensiunile teoretice ale compoziției psaltice, pentru că, trebuie să afirm acest lucru, compoziție este într-adevăr și un aspect care ține de talentul personal, dar și de talantul pe care l-a dat Dumnezeu fiecăruia, dar dincolo de toate este și un proces profund mental și savant, ne-a transmis susținătorul atelierului.
Invitatul este specialist în sisteme alternative de notare a cântării de strană și în compoziție, obținând între 2012 și 2023 premii importante la Festivalul-Concurs de Muzică Bisericească „Lăudați pe Domnul!”, organizat de Patriarhia Română.
În calitate de editor, coeditor și autor unic, Cătălin Cernătescu a publicat până în prezent 15 volume de muzică și muzicologie bizantină, constând în investigații asupra cântului sacru, compoziții personale și reeditări ale unor colecții de cântări emblematice semnate de Dionisie Fotino, Petru Efesiul, Cuviosul Macarie Ieromonahul și Anton Pann.
Din ianuarie 2025, Cernătescu coordonează cursul postuniversitar de tehnoredactare a muzicii bizantine în programul Melodos, organizat de Universitatea Națională de Muzică.
Ne propunem să dăm slavă lui Dumnezeu pentru că primul cuvânt este „Doxologie”, și prin grupurile prezente, să aducem laudă lui Dumnezeu și mulțumire pentru darurile pe care ni le oferă zi de zi. În același timp, să scoatem în evidență și parcursul misionar pe care l-au avut anumiți sfinți români, de asemenea, în acest an puși în evidență pentru că este Anul comemorativ al sfinților mărturisitori din veacul al XX-lea, fapt pentru care au fost și canonizați. Vom avea și cântări dedicate unora dintre acești sfinți români. Noutăți la cea de-a 8-a ediție a festivalului nostru ar fi prezența pentru a doua oară, după opt ani de zile, a Ansambului „Cappella Romana” din Statele Unite ale Americii care, va cânta în trei distincte din eparhie: la Botoșani joim, vineri la Iași, la Teatrul Național, și sâmbătă la Piatra Neamț, la Teatrul Tineretului. Vor interpreta din slujba sfinților părinți participanți la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, de asemenea, o surpriză, o varianta melodică a Crezului, știm că prima parte a Simbolului de Credință a fost realizată la Niceea, în 325, ne-a declarat lect. univ. dr. pr. Ionuț Gabriel Nastasă, directorul artistic al IBMF.
Atelierul de compoziție psaltică va continua și vineri, 23 mai, începând cu ora 10.00
Programul este disponibil pe www.ibmf.ro
Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași are loc începând de astăzi, 22 mai, până duminică, 25 mai, și va reuni invitați din Statele Unite ale Americii și România. Cea de-a VIII-a ediție se încadrează în seria de manifestări dedicate anului 2025, declarat în Patriarhia Română „Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române ”şi „Anul comemorativ al duhovnicilor şi mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”.
Reunind cei mai renumiți interpreți teoreticieni și practicieni cunoscuți, Festivalul va transforma Iașul, pentru patru zile într-o „capitală a cântului bizantin”. Evenimentul, de înaltă ținută culturală, pregătește atât concerte deosebite, cât și momente liturgice, cu slujbe săvârșite cât mai apropiat de modul în care acestea se desfășurau în vechiul Constantinopol, inima de odinioară a Ortodoxiei.
Tema principală a ediției, Doxologie și mărturisire, reprezintă un mod de a marca împlinirea a 1700 de ani de la primul Sinod Ecumenic, desfășurat, cu sprijinul Sfântului Împărat Constantin cel Mare la Niceea, în anul 325.