Atelierul de pictură „Mănăstirea Solca prin ochi de copil”
În perioada 16-19 august 2022, ctitoria lui Ștefan Tomșa al II-lea Voievod, Mănăstirea Solca, este gazda unor întâlniri artistice.
Atelierul de pictură „Mănăstirea Solca prin ochi de copil”, desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, face parte din seria activităților dedicate aniversării a 400 ani de la sfințirea Mănăstirii Solca și se derulează în urma încheierii parteneriatului educațional Școală-Mănăstire „Timpurile dezbină – Tomșa Vodă îmbină”. În organizarea acestui eveniment, Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” i s-au alăturat Liceul Tehnologic „Tomșa Vodă” Solca și Grădinița cu program normal „Muguri de brad” Solca.
În urma participării la activitățile din cadrul atelierului, preșcolarii, dar și eleviii își vor dezvolta aptitudinile artistice,devenind totodată cunoscători și promotori ai tradiţiilor naționale românești şi trăitori ai spiritualităţii creştin-ortodoxe.
În cele patru zile de activități, îi vor învăța pe copii din tainele culorilor și ale formelor pictorul Laurențiu Toader, prof. Felicia Cotoară, prof. Elena Bernat și prof. Cezara Tironiac. Totodată, cei mici și cei mari au ocazia de a participa și la o parte din programul liturgic al mănăstirii.
Ieri, în prima zi a întâlnirilor cu caracter artistic au fost prezentate elementele de bază ale desenului în creion, iar astăzi, tinerii au studiat schema culorilor primare și complementare, urmând ca în zilele următoare să desfășoare observații tematice atât în interiorul bisericii, cât și în cetatea mănăstirii, să analizeze și mai apoi să transpună pe hârtie, prin armonia culorilor, emoțiile trăite „prin ochii de copil.”
La finalul acestor zile dedicate artei și frumosului va fi organizată o expoziție cu lucrările tinerilor artiști, iar cele mai reușite dintre acestea vor fi premiate în cadrul unui eveniment festiv, sub streașina ctitoriei voievodale.
Proiectele anului 2022, prilejuite de împlinirea a 400 de ani de la sfințirea bisericii mănăstirii, sunt coordonate de către prof. Ilie Cristian Gorcea, directorul Liceului Tehnologic „Tomșa Vodă” Solca, și de către protos, Elefterie Ionesie, cel de-al 25-lea stareț al așezământului monahal, primul după 236 de ani.
Zidită acum patru veacuri, Mănăstirea Solca, ctitorie a domnului Ștefan Tomșa, a fost construită între anii 1612 și 1622, fiind așezată sub ocrotirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel. În anul 1785, după ce Imperiul Habsburgic a ocupat Bucovina, așezământul monahal a fost închis, iar biserica mănăstirii a fost transformată în biserică parohială.
Permanenţa Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a hotărât la data de 18 noiembrie 2020, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, redeschiderea Mănăstirii Solca, cu hramul Sfinții Apostoli Petru şi Pavel, precum şi restaurarea patrimoniului istoric care a aparţinut acestui sfânt locaș.
Reorganizarea și revigorarea vieții monahale în mănăstirile bucovinene a fost o prioritate a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, anunțată la scurt timp după întronizarea ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.
Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro