Au început manifestările prilejuite de hramul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Au început manifestările prilejuite de hramul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”

    • Au început manifestările prilejuite de hramul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”
      Sobor de slujitori la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava / Foto: Irina Ursachi

      Sobor de slujitori la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava / Foto: Irina Ursachi

Ziua cinstirii Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou se apropie, iar evenimentele la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava sunt în plină desfășurare pentru ca pelerinii care sosesc în aceste zile să fie primiți cu aleasă bucurie și în duh de rugăciune.

Sfântul Ioan cel Nou este pomenit în ziua martiriului său, 2 iunie, și sărbătorit prin tradiție și la data de 24 iunie, zi care aduce aminte de aducerea sfintelor sale moaște în Cetatea Sucevei.

Hramului din acest an a Sfântului Ioan cel Nou i-au fost dedicate cinci zile în care, la mănăstirea care adăpostește moaștele sale, se desfășoară numeroase manifestări religioase, culturale și artistice, menite să aducă bucurie și mângâiere în sufletele celor care vin să îl cinstească pe întâiul sfânt ocrotitor al Moldovei.

Ieri, o atenție deosebită a fost acordată împodobirii baldachinului în care urma să fie așezată racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou. Decoratori floriști din București și Suceava au pregătit și împletit cu măiestrie mii de flori, crizanteme albe, dar și de culoarea soarelui în amurg, nemţişor alb (Delphinium) și trandafiri roșii, podoabe care înfrumusețează anul acesta locul în care moaștele Sfântului Ioan cel Nou poposesc pentru cinci zile.

Manifestările prilejuite de hramul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” au început în această dimineață, 22 iunie 2023, cu săvârșirea slujbei Acatistului sfântului ocrotitor. Au urmat apoi scoaterea în procesiune din lăcașul de cult a raclei în care sunt păstrate moaștele Sfântului Mare Mucenic și așezarea acesteia pentru închinarea pelerinilor în baldachinul special pregătit și împodobit, sub teii din curtea așezământului monahal.

La finalul procesiunii, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, le-a vorbit credincioșilor prezenți despre faptul că sfinții, chiar dacă au viețuit în alte vremuri, ne înțeleg și ne sunt aproape atunci când îi chemăm cu evlavie în rugăciune. Totodată, ierarhul a adus în atenție binecuvântarea și bucuria pe care sufletul fiecăruia le primește prin întâlnirea cu Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, amintindu-i totodată pe cei care se ostenesc în aceste zile de sărbătoare pentru întreaga eparhie.

„Urmând noi o rânduială statornicită deja de ceva vreme la Catedrala noastră Arhiepiscopală, așezăm moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava cu câteva zile înainte de prăznuirea lui de pe 24 iunie, aici, în acest frumos împodobit baldachin. Și mi-am pus întrebarea. Oare de ce? De ce nu rămân sfintele moaște în catedrală sau în paraclis? De ce să le punem, le așezăm aici? Oare doar numai din considerente practice? Să fie mai ușor pentru cei care vin din Suceava, din împrejurimi, dar și atât de departe, ca să se închine? Pentru buna cuviința rândului? Au doar pentru aceasta? Și mă gândesc că nu. Mă gândesc că și prin acest semn al așezării sfintelor moaște ale Sfântului Ioan, aici, în mijlocul oamenilor, în mijlocul pelerinilor, atunci când ei vin și se roagă la slujbele de priveghere sau la slujbele Sfintelor Liturghii din zilele premergătoare și din chiar ziua hramului, și mai ales în ziua hramului, el, Sfântul, să fie în mijlocul nostru. Astfel, înțelegem mai adânc faptul că Sfântul Ioan cel Nou nu este un sfânt de acum 700 de ani, ci este al nostru, de acum. Sfântul Ioan nu mai este un Sfânt din Trapezuntul Traciei, de undeva de departe, nici nu știm exact pe unde a fost, unii dintre noi, ci un sfânt al nostru, sfânt al Sucevei acum, al maramureșenilor și al tuturor acelora care an de an, sau mai des, vin aici să se întâlnească cu Sfântul nostru. Să primim acest gând că între noi și sfinți nu trebuie să mai fie o distanță, nu trebuie să-i mai considerăm că sunt ai altor vremuri și că ei nu ne înțeleg pe noi. Și că ne apropiem cu atâta sfială încât unii simt nu doar un fior în prezența sfintelor moaște și chiar un soi de frică. Să-i luăm pe sfinți și mai ales acum, pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, ca fiind mai aproape de noi. Să-i primim înlăuntrul nostru, să-i simțim ca ajutători, mijlocitori, îndeaproape stătători cu noi, și atunci bucuria întâlnirii cu sfinții va fi una și mai mare. Aceasta e dorința Sfântului, de a fi ocrotitorul sucevenilor și al tuturor acelora care în zilele acestea, până duminică, dar și după, vor dori să-i aducă cinstire. Unde? Aici, la casa lui, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, pentru care prăznuire s-au pregătit, cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic, ostenitorii de la Centrul Eparhial și prin osteneala părintelui stareț Serafim, a părintelui mare eclesiarh Valerian și a viețuitorilor Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou și pe care pelerini îi primim nu doar noi, cei de aici, ci și dumneavoastră sucevenii, într-un fel sau altul. Să ne fie zilele acestea zile pline de pace, de bucurie, de întâlnire îndeaproape cu Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, Sfântul Sucevenilor și Sfântul tuturor celor care îl cinstesc cu dragoste și dor.”

Evenimentele liturgice au continuat cu slujba Aghesmei Mici, urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii, sub protia arhim. Nectarie Clinci, exarh de zonă și starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, alături de un sobor format din preoți și diaconi, între care reprezentanți ai Centrului Eparhial Suceava și stareți ai unor mănăstiri bucovinene. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala preoțească „Ștefan Nosievici” a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, dirijată de pr. Ionel Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I.

De la ora 18:00 va avea loc Procesiunea „Calea Sfinților”, când moaștele Sfântului Ioan cel Nou vor fi purtate de clerici și monahi pe străzile orașului Suceava. La eveniment vor participa Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcop al Covasnei și Harghitei, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Începând cu ora 21:00, credincioșii sunt așteptați la slujba Privegherii în cinstea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, ocrotitorul bisericii mari a mănăstirii.

Vineri, 23 iunie, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie va fi săvârșită de Preasfințitul Andrei, Episcop al Covasnei și Harghitei, iar de la ora 18:00, în Paraclisul mănăstirii va avea loc un concert de muzică bizantină. Programul liturgic va continua începând cu ora 21:00, când Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul va săvârși slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Ioan cel Nou.

În data de 24 iunie 2023, slujba Sfintei Liturghii va fi săvârșită de un sobor de ierarhi ai Bisericii noastre, preoți și diaconi, pe un podium amplasat în curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

În cadrul evenimentului va avea loc și prezentarea celor mai recente aparițiii editoriale ale Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Hramul mănăstirii va fi încununat de Taina Sfântului Maslu de obște, săvârșită în după amiaza zilei de duminică, 25 iunie 2023, începând cu ora 17:00.

Pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților www.arhiepiscopiasucevei.ro vor fi postate informații utile despre evenimentele dedicate sărbătorii Sfântului Ioan cel Nou, desfășurate în intervalul 22-25 iunie 2023 (inclusiv eventualele modificări de program).

Evenimentele prilejuite de sărbătoarea hramului Catedralei Arhiepiscopale din Suceava – Aducerea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou vor fi transmise LIVE pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a Televiziunii Trinitas, a Ziarului Lumina, pe portalul Doxologia Media și pe canalul de televiziune Bucovina TV.

Ca de fiecare dată, și anul acesta sunt așteptați pelerini din toată țara și chiar de peste hotare la hramul păstrat prin tradiție al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.