Au început zilele dedicate ocrotitorului Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Au început zilele dedicate ocrotitorului Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava

Cu prilejul sărbătoririi Sfântului Ierarh Dosoftei, ocrotitorul spiritual al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Suceava, în perioada 10-13 decembrie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, instituția organizează o serie de evenimente liturgice și cultural-artistice, menite să aducă cinstire Mitropolitului Moldovei și bucurie duhovnicească tuturor celor care vor lua parte la manifestările aniversare.

Concertul de colinde, slujba de priveghere, Sfânta Liturghie arhierească și Expoziția „Cade albă nea peste viața mea” sunt o parte dintre activitățile dedicate împlinirii a 32 de ani de la reînființarea seminarului.

Concertul de colinde, eveniment care a marcat începutul zilelor instituției de învățământ teologic, a avut loc în seara zilei de duminică, 10 decembrie, la Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava. Invitații speciali au fost Grupul de muzică tradițională al Palatului Copiilor din Suceava, Corul „Mitropolit Dosoftei” a Seminarului și Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou” a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Grupurile vocale au împodobit în mod deosebit seara celei de-a patra duminici din Postul Nașterii Domnului prin interpretarea de colinde, atât de factură religioasă, cât și din bogata zestre folclorică a poporului român.

După rostirea rugăciunii Tatăl nostru de către toți cei prezenți, gazda evenimentului, pr. paroh Adrian Duțuc, a rostit un cuvânt de bun venit și a vorbit publicului numeros despre faptul că cei care vestesc lumina lui Iisus Hristos devin întocmai cu Apostolii Mântuitorului.

„Cu toții avem amintiri minunate legate de sărbătorile prilejuite de Nașterea Domnului, de vremea minunată a copilăriei noastre. Din peisajul de Crăciun personal, al fiecăruia dintre noi, de colinde (fie cântate, fie ascultate de noi) ne amintim cu cel mai mare drag. Momentele în care mergeam să vestim prin colinde Nașterea Mântuitorului Hristos sunt parte din ființa noastră și nu pot fi șterse din memorie vreodată. Biserica a înțeles și a subliniat mereu misiunea creștinului de a fiapostol pentru ceilalți. (…) Concertul la care astăzi ne faceți cinstea de a participa este în primul rând un eveniment parohial. Spun asta deoarece concertul este darul nostru, al părinților slujitori ai Bisericii „Sfântul Dumitru”, făcut vouă, credincioșilor parohiei noastre, pentru că vă prețuim și vă suntem recunoscători pentru faptul că ne sunteți mereu alături, atât în rugăciune, cât și în activitățile pe care le desfășurăm la biserică. În egală măsură, acest concert este un luminos episod ce face parte din zilele ce marchează hramul Seminarului Teologic Ortodox din Suceava, instituție de învățământ teologic ce își serbează ocrotitorul spiritual, Sfântul Mitropolit Dosoftei, pe 13 decembrie. Dragi părinți profesori, dragi profesori și profesoare, părinte director, vă îmbrățișăm călduros cu această ocazie și vă adresăm bun venit în BisericaSfântul Dumitru.”

Alături de credincioși ai parohiei și de preoții slujitori, la eveniment au fost prezente cadre didactice ale seminarului, între care arhid. Bogdan-Mihai Hrișcă, directorul instituției de învățământ, dar și prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar.

Concertul a debutat cu momentul artistic oferit de Grupul de muzică tradițională de la Palatul Copiilor Suceava. Înființat în anul 2010, corul aduce împreună elevi cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani, determinați să ducă mai departe tradițiile și obiceiurile românești. Având o vastă experiență dobândită în urma participării la numeroase evenimente la nivel local, regional și național, cei prezenți în Biserica „Sfântul Dumitru” s-au bucurat în această seară de un repertoriu bogat, care a adus în atenție o serie de colinde autentice românești.

A urmat Corul „Mitropolitul Dosoftei” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Suceava, dirijat de părintele profesor Ionuț Lucian Tablan Popescu. Corul a luat naștere în luna decembrie a anului 1991, sub bagheta dirijorală a vrednicului de pomenire părintele Alexandru Lăzăreanu. Prin jertfa și dragostea sfinției sale, corul a reușit să obțină în anul 2002 Trofeul Festivalului – Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă „Buna Vestire”, ediția a XII–a. Din anul 2003, Catedra de Muzică Liniară și Ansamblu Cor este în grija părintelui profesor Ionuț Lucian Tablan Popescu care, în aproape 20 de activitate, a reușit să obțină, alături de elevii seminariști, premii importante la nivel național și internațional, concertând pe renumite scene din Europa.

Prin interpretarea colindelor și a cântecelor de stea care vestesc Nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, tinerii seminariști au adus lumină și bucurie pe chipurile tuturor celor prezenți.

Cel de-al treilea moment deosebit al serii a fost susținut de Corala „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” a Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, sub bagheta aceluiași dirijor, părintele profesor Ionuț Lucian Tablan Popescu. Aceasta a luat naștere în anul 1869 la inițiativa marelui compozitor Ciprian Porumbescu, la acea vreme elev, și a profesorului său, Ștefan Nosievici. După o istorie care a cunoscut perioade de înflorire, dar și de încercare, odată cu reînființarea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților în anul 1990, corala s-a remarcat printr-o bogată activitate liturgică, desfășurată mai ales la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”. Totodată, aceasta a susținut mai multe turnee de colinde în străinătate, bucurând astfel spectatori din Elveția, Franța, Germania, Italia și Austria.

La finalul programului extraordinar de colinde, transmis în direct de către Sectorul Media și Comunicare al Centrului Eparhial Suceava, gazdele concertului i-au oferit părintelui dirijor o icoană cu Nașterea Domnului.

Cel de-al doilea eveniment special al serii a fost vernisarea expoziției „Icoana – fereastră către Dumnezeu”, proiect ce se înscrie în Programul „Hristos împărtășit copiilor”, rezultat al împreună-lucrării dintre Școală și Biserică, prin Parteneriatul de integrare educațională socială și de prevenire a abandonului școlar. Icoanele expuse în Turnul Lăpușneanul, monument istoric recent deschis pentru vizitare, sunt pictate de elevi ai Centrului Școlar de Educație Incluzivă „Sfântul Andrei” Gura Humorului, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, Școala Gimnazială „Teodor Bălan” Gura Humorului, și Școala Gimnazială Izbiceni Olt. Între coordonatorii proiectului s-au numărat prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, și prof. Livia Teodora Țebrean, consilier educativ în cadrul Seminarului Teologic.

Marți, 12 decembrie, începând cu ora 13:00 va avea loc vernisajul Expoziției „Cade albă nea peste viața mea”, cu lucrări realizate de artistul vizual Aisa Șușter – Boțan. Expoziția va fi găzduită de seminarul sucevean până la data de 20 decembrie. Tot în cadrul Zilelor Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” va avea loc prezentarea volumului „Chipuri ale sfințeniei – Trăitori și Mărturisitori ai Ortodoxiei Românești Contemporane”

În ziua de cinstire a Sfântului Ierarh Dosoftei, Sfânta Liturghie va fi săvârșită în paraclisul seminarului de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți profesori ai școlii. Răspunsurile liturgice vor fi date de grupul psaltic al seminarului, condus de către arhid. prof. Iușcă Paul, grup care va lansa cu prilejul acestui eveniment un CD care conține cântări din slujba de priveghere a Sfântului Mitropolit Dosoftei al Moldovei.

Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro

Citește despre: